Viktiga steg för en lyckad biltvätt på egen hand

Många åker till en biltvätt för att få bilen ren, snarare än att göra jobbet på egen hand. Bor man i en större stad som Stockholm finns ofta en biltvätt precis runt hörnet och är då särskilt enkelt. Är man ute i fel tid, till exempel tidigt på våren, kan köerna dock vara långa. Vill man få bilen tvättad snabbt kan det vara ett bättre alternativ att helt enkelt göra det själv, istället för att köa i timmar till biltvätten. Oavsett om man bor i Stockholm eller på glesbygden och har bråttom eller inte, kan man spara en hel del pengar på det också.

Avfettning

Avfettningen är mycket viktig om man ska få en riktigt ren och fin bil, och är således inget moment man bör fuska med. Det är nämligen en betydande del av grundarbetet, och fusk i den här delen av en biltvätt är något man får betala ganska mycket för vid senare tillfällen. Just att fuska med avfettningen kan få som konsekvens att bilen inte blir helt ren, samt en ökad risk för fula repor. Glöm inte att titta på typen av avfettningsmedel du använder – sommartvätt är en sak, och vintertvätt en annan.

Spolningen

Även spolningen är såklart en viktig del av en biltvätt. Undvik helst spolning som endast sker med slang utan munstycke. Trycket blir nästan alltid för klent, helt enkelt. Betydligt bättre är att använda en högtryckstvätt för att få den styrka som krävs i vattnet. Har man ingen högtryckstvätt kan det vara läge att investera i en, även om de ofta kan vara ganska dyra. Andrahandsmarknaden är dock gynnsam med tanke på den långa livslängden. Det kan således löna sig rejält att titta på olika köp- och säljsajter.

Använd svamp

För en riktigt lyckad biltvätt på egen hand krävs schamponering med svamp. Det här kan vara särskilt svårt vintertid i större städer som Stockholm, där du tenderar att få särskilt mycket smuts när slasket kommer. Det här gäller givetvis inte bara i Stockholm, men risken kan vara större där med tanke på den täta trafiken och alla bilar som skvätter upp smuts. Ifall vintersmutsen inte försvinner helt lämnar den en ful, grå hinna efter att bilen har blivit torr.

Själva valet av bilschampo spelar mindre roll för att få bilen ren. Desto mer viktigt är det att vara noga med svampen, som bör vara ren och dessutom ganska stor för att kunna sköta biltvätten så effektivt som möjligt. Börja med att tvätta bilens övre delar för att sedan jobba dig nedåt, alltid med cirkulära rörelser.


Det finns gott om företag som genomför biltvätt i Stockholm om du inte skulle orka eller ha tid att genomföra den själv.

19 Oct 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.