Varför ska man städa överhuvudtaget?

Många verkar ställa sig frågan i rubriken och det gäller inte bara – som många tror – truliga tonåringar innan de slår igen dörren till sitt eget – ostädade – rum. Nej, det är många som frågar sig varför det är å viktigt att städa och vad man riskerar om man inte gör det. Vi tänkte sammanställa några punkter som påvisar vikten av städning och vi gör här ingen skillnad på boenden eller på städning på arbete eller på exempelvis restauranger eller andra miljöer där vi vistas ofta. Städning är viktig oavsett och det är det på grund av dessa anledningar:

  • Du håller dig frisk. Det kom för några år sedan en omdebatterad artikel från forskaren Agens Wold som påvisade att det påstådda sambandet mellan sjukdomar och damm helt enkelt var en myt. Hon menade att detta var ogrundat och att damm är för torrt för bakterier att frodas i; det hela handlade istället om att ge dåligt samvete till de som inte hade tid att dammsuga så frekvent som förespråkarna till sambandet damm/bakterier hade. Tyvärr så har många tolkat hennes uppmaning på fel sätt. Det gällde alltså bakterier i damm – det gällde inte bakterier som kommer av annan utebliven städning. Exempelvis i en ostädad toalett eller i ett smutsigt kök. Kort och gott: man bör städa för att hålla sig själv friskare – men dammråttorna kan man då, om man så vill, lämna därhän.
  • Du trivs bättre. En ren miljö skapar trivsel – så enkelt är det. prova själv och känn hur du mår i ett hus som är väldigt smutsigt kontra hur du mår i ett nystädat sådant. En enorm skillnad.
  • Du tappar inte bort dina saker: städning ger en bättre organisering och det ger dig en större chans till god struktur. Hört talas om uttrycket att hitta en nål i höstack? Det stämmer ganska bra in på att försöka hitta något viktigt i ett stort kaos.
  • Du slipper städa. Slippa städa genom att städa? Ja, om du städar lite då och då snarare än att städa rejält någon gång i månaden.
  • Du skapar trivsel: att du själv trivs bättre i ett välstädat hem är en sak – men att dina gäster gör det är ofta viktigare. Kort och gott; bjuder du hem dina vänner för en middag där ditt hem är väldigt ostädat så är det troligt att din nästa inbjudan kommer att mötas av kalla händer. Bjuder du däremot in till en middag i ett rent, fräscht och väldoftande hem så kommer de garanterat att återkomma.

städa blandare

 

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.