Hur ofta ska man egentligen städa?

I frågan om städning så kommer utöver kvalitet även en fråga kring kvantitet. Det vill säga; hur ofta ska man städa sitt hem och hur många gånger är egentligen rekommenderat. Svaret? Det är väldigt svårt att ge något konkret sådant då allting utgår från vilka krav man själv har på renlighet och hygien. Dessutom så får man även väga in det faktum att vi bor i olika typer av bostäder och att det av naturliga skäl är lättare att städa ett mindra boende än vad fallet är om man bor i stor villa. Men; det finns en tumregel som ligger i att man åtminstone en gång i veckan bör ta fram sin dammsugare och göra rent. Mer avancerad städning som till exempel fönsterputs behöver man naturligtvis inte göra så pass ofta.

Du kommer – märk väl – inte att bli sjuk om du inte dammsuger så frekvent; åtminstone inte enligt den framstående forskaren Agnes Wold som hävdar att damm är för torrt för att det ska kunna bildas några bakterier i tussarna. Det finns således inget samband mellan utebliven dammsugning och sjuka barn; något som många tidigare hävdat. Däremot så ska man naturligtvis se till att det är betydligt trevligare att vistas i en ren miljö än vad fallet är i det motsatta. Och: bara för att bakterier inte bildas i damm så betyder det inte att de inte uppkommer i andra områden där utebliven städning äger rum. Vi tänker här primärt på kök och på toaletten där man definitivt ska se till att städa veckovis.

Ont om tid? Du kommer att tjäna på att städa lite varje dag snarare än att göra en rejäl städning någon gång i veckan. Dessutom så kommer du förmodligen att upptäcka att det är enklare att städa exempelvis toaletten och enkom det utrymmet under en kväll än att veta att även resten av ditt boende väntar på att tas om hand så fort du är färdig. Gör städningen till en rutin och du kommer att upptäcka att det blir lite lättare för varje gång. Vi kan även peka på några andra saker som verkligen underlättar och som gör att ditt boende inte behöver samma intensiva städning som du kanske genomför i dagsläget. Dessa tips kan definitivt underlätta för dig:

  • Ta bort direkt: att agera direkt är en nyckel till att slippa jobba så hårt senare. Ser du en fläck på bordet – ta bort, eller behandla den, per omgående istället för att den ska hinna ”gona” till sig. Har du ofta disk liggande i diskhon? Prova att göra klart delar av den medan du lagar maten och se till att diska bort då du ätit. Visst; det är alltid frestande att, som det så vackert heter, ta det imorgon. Men handen på hjärtat: hur roligt är det? Ta tag i det direkt.
  • Skaffa förvaring. Kläder på golvet? Skor överallt? Leksaker över hela rummet? Nyckeln för att slippa detta är att se över vilka möjligheter för förvaring som finns och som passar din bostad. Utbudet är idag enormt och det handlar heller inte om något förfulande. Tvärtom: i många fall så kan din förvaring ge din övriga inredning ett lyft. Att exempelvis låta en snickare platsbygga en skohylla är fullt möjligt eller där du själv ser till att hänga upp dina finaste väskor på din dörr genom schyssta krokar. Tänk utanför boxen och du kommer att bli belönad i form av ett snyggare, mer lättstädat hem.
  • Gör städningen rolig. Slå på lite musik, se till att träna medan du städar och försök att lätta lite på stämningen. Det kommer aldrig att bli dödskoj – men du får göra det bästa av situationen. Städa, det är trots allt något som måste göras och varför då inte försöka göra det med ett leende på läpparna?

städerska

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.