Tvätta fönster är ett evighetsjobb

Tvätta fönster kan vara ett ganska drygt jobb. Särskilt om man har många och stora fönster. Just det att ha många och stora fönster har blivit allt mer populärt i nya hus. Vi vill släppa in solljuset helt enkelt.

I takt med att vi blivit mer medvetna om hur bra vi mår av ljus har efterfrågan på stora fönster vuxit. I många nya hus väljer vi till och med att bygga hela fasader av glas, vilket utmanar oss att tvätta våra fönster mer frekvent. Bor man i en storstad blir behovet att tvätta fönster större på grund av alla avgaser.

Vi har ingen som är hemma och städar

Vi tvättar ju inte fönster på samma sätt som vi gjorde för några generationer tillbaka. Då var våra mammor ofta hemma och arbetade som hemmafruar. När barnen blev större och gick till skolan, behövde mammorna inte ta hand om dem på dagarna, och hade en annan möjlighet att tvätta och städa. Sedan dess har vi knappt några mammor som stannar hemma och tar hand om hemmet. I Sverige arbetar både män och kvinnor nästan lika frekvent. I andra länder stannar mammorna hemma mycket längre än här. Vi har en ganska så jämlik arbetsmarknad, i Norden.

Vi har allt mindre tid att städa

Det innebär att inte så sällan, har vi inte samma tid att lägga på städning, och fönstertvätt som förut. När båda arbetar, behöver någon annan städa hemma. För det finns möjligheter att dra av som mest 50 procent, eller 25.000 kronor per år och person. Är du över 65 kan du dra av som mest 50.000 kronor och som mest 50 procent av arbetskostnaderna, vilket möjliggör för dig som inte hinner städa och tvätta fönster att anlita någon som kan komma och göra det åt dig. Du kan till och med be dem komma då du inte är hemma, så kan du få komma hem till rena fönster efter jobbet.

Tvätta fönster ofta om man bor nära väg

Känner du att du inte hinner med den vanliga veckostädningen, eller storstädningen, kan du be samma företag att städa och tvätta fönster. Bor man nära en motorväg kan man behöva få dem tvättade minst en gång per säsong. Det kommer så pass mycket sot och avgaser från vägarna att fönstren behöver tvättas så pass ofta. Bor man högt upp i ett flerfamiljshus, behöver man inte tvätta dem lika ofta som om man bor på markplanet. 

Så hittar du rätt företag för fönsterputs

Känner du inte till något företag som putsar fönster, kan du med fördel söka efter ett på nätet. Då kan du googla fönsterputs, och så namnet på den ort där du bor. Bor du till exempel i Stockholm kan du kika på detta företag: fönsterputsstockholm.net

12 Feb 2018

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.