Tre tips för att bli av med kvalster i sängen

Hur många kvalster bor det i din säng? Normalt kan sängen nämligen delas med runt 1,5 miljoner kvalster. Kvalster som bara syns i mikroskop är små djur i spindelsläktet, och de bor gärna i sängar för att livnära sig på svett och gamla hudflagor. Men hur blir vi av med? Eller åtminstone, hur får vi dem att inte trivas lika bra? Här kommer tre tips för dig som inte gillar kvalster i sängen: Sluta bädda sängen, investera i städmaskiner och byt lakan ofta.

bäddad säng i sovrum

Sluta bädda sängen direkt på morgonen

När vi bäddar sängen, så stänger vi in den fukt som skapats i sängen under natten, och resultatet blir en miljö som lämpar sig alldeles ypperligt för alla kvalster. Kvalstren trivs utmärkt i den varma och fuktiga miljön som skapats. Istället kan man med gott samvete lämna sängen obäddad på morgonen, och bädda den först när man kommit hem. En obäddad säng stänger inte inne fukten, utan sängen hinner torka upp bättre. Kvalster trivs inte utan torkar ut och dör när det blir fräscht och luftigt. Vill man göra det än värre för kvalstren kan man även ta för vana att vädra sina sängkläder regelbundet.

Städmaskiner som gör rent på djupet

Att tvätta lakan i 60 grader tar kål på kvalster, men det finns fler städmaskiner att ta hjälp av förutom tvättmaskinen. En ångtvättmaskin kan gås över madrasserna. Den varma ångan dödar kvalster och kan även hjälpa till att ta bort envisa fläckar. Avsluta ångtvätten med att dammsuga madrasserna för att ytterligare ta bort smuts och kvalster. Passa även på att rengöra runt omkring sängen. Dammsug och våttorka (eller ångtvätta) golv och andra ytor. En tips mot kvalster i sängen är att i mesta mån undvika övriga textilier i sovrummet, så som stoppade möbler eller mattor. Om man ändå har detta i rummet (om inte annat så för estetiska skäl) så finns städmaskiner även för att rengöra dessa, exempelvis en mattvättmaskin. Läs mer om olika typer av städmaskiner här

Byt lakan var fjortonde dag

Hur länge sedan var det du bytte lakan senast? Tiden kan till synes rusa iväg mellan byten av sängkläder, om man inte har goda rutiner på det sedan tidigare. Försök hitta en rutin att byta lakan varannan vecka. Inte bara undviker man lättare miljontals kvalster, man sover också bättre i fräscha rena lakan som luktar gott och känns lent på huden. Prioritera ditt sovrum och din säng. Kom ihåg att sängen är till för dig, inte för kvalster. Det är viktigare att du trivs där, än dom.

31 May 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.