Steg för steg till en godkänd flyttstädning i Stockholm

Flyttstädningen är en av de viktigaste delarna av en flytt. Och den tråkigaste! Men om du tycker att det är trist att städa så är det ingenting jämfört med hur dystert det är att få backning på städningen av den som flyttar in efter dig. Det kan bli både dyrt och tidskrävande. Därför anlitar många en firma för att få hjälp med flyttstädningen i dag.

Du förstås förstås att du måste damma tak och lampor, skura golv, torka och rengöra väggar med lister och element. Men det är lätt att glömma detaljer. Här är en lista över olika moment som ingår för dig som vill lyckas med en flyttstädning i Stockholm.

Så flyttstädar du köket

Spis, ugn och mikrovågsugn ska rengöras grundligt vid flyttstädningen. Det här ju här den som flyttar in ska laga sin mat - här ska det vara fräscht!
Ugnen är något man sällan rengör men det finns speciella rengöringsmedel som effektivt tar bort fastbrända matrester. Det samma gäller mikron. Det går också att ställa en glasbunke med såpa i ugn och mikron och sätta på värmen. Efteråt kan du lättare torka av ugnen invändigt. För godare doft i mikron använder du citronvatten och kör på högsta effekt i några minuter. Glöm inte att rengöra bakom spisen!

Kylen och frysen ska rensas, torkas ur ordentligt och frysen ska frostas av. Rengör bakom vitvarorna.

Köksfläktens filter måste rengöras. Har du diskmaskin kan du lätt rengöra filtret den vägen. Sen måste du förstås rengöra fläkten också utvändigt.

Skåp med lådor och luckor ska rengöras inuti och utanpå. Våttorka med en trasa och lite såpa eller diskmedel för att avlägsna smuts beläggningar av fett.

Sedan ska förstås golv torkas, väggar torkas av, listor och övriga ytor ska även dammas och torkas. Glöm inte byggfasta lampor och armaturer. Gardinstänger bör torkas av och avloppet rensas om det verkar vara på väg att bli tätt.

Så flyttstädar du badrummet

Torka väggar och skura golv, kom ihåg att damma och torka av lampor. I badrum som är kaklade behöver ofta fogarna rengöras ordentligt eftersom smuts och avlagringar gärna fäster i dessa.

Dusch och badkar. Rengör noga med rengöringsmedel som är avsedda för just dessa. Torka av kranar och vreden så att de blänker. Kom ihåg att ta loss badkarets front för att kunna rengöra under badkaret. Badkarets avlopp ska vara rensat och rengjort när du lämnar över till nästa boende.

Toalett och handfat ska skuras ordentligt, det ska inte finnas beläggningar kvar. Använd rengöringsmedel, svampar och trasor (men inte för kraftfulla svampar som kan skada porslinet och göra repor). Torka av kranen så att den blänker. Handfatets avlopp ska vara rensat när nästa boende flyttar in.

Speglar ska vara väl rengjorda och putsade.

Fönster brukar det inte finnas så många av i badrum men damma, torka och se till att eventuella vred i metall blänker. Om du putsar fönster med sprej - se till att du inte lämnar kvar sprejränder.

Så putsar du fönster inför flytten

Alla sidor av rutorna ska putsas. Fönsterlisterna och karmarna ska torkas av. En del tycker att färdigt fönsterputs är bäst att använda, andra blandar vatten med diskmedel för att få sina fönster riktigt rena.

Spreja medel på dina fönster, gnugga in sprejen mot rutan med hjälp av en skonsam skrubbsvamp eller en trasa. När du är klar dra en fönsterskrapa med gummilist mot fönstret för att ta bort rengöringsmedlet. Det bästa är att skrapa rutan uppifrån och ned.

Efteråt torka med en ren torr trasa eller tidningspapper för att helt få bort alla ränder. Obs! Glöm inte att torka av persienner om du har sådana!

Så rengör du andra vitvaror

Diskmaskin, tvättmaskin med eventuell torktumlare ska torkas rena på utsidan och rengöras på insidan. När det gäller tvättmaskinen ska alla spår efter dina egna tvättmedel och sköljmedel vara borta. I dag är det mycket viktigt med tanke på alla allergier som finns. Är du osäker - kolla bruksanvisningen!

Filter i torktumlare och eventuellt torkskåp ska också rensas från damm och andra spår efter dina textilier.

Så flyttstädar du utomhus

Många glömmer att också balkong och uteplats ska städas. Här gäller sunt förnuft. Balkongen ska rensas så att det inte finns gamla möbler och grillrester kvar från dina glada kvällar där ute. Har du en balkong med trätrall kan du torka av den med såpa. Stenplattor på en uteplats kan sopas av och sen sköljas med hett vatten så att eventuella spår efter fåglar och insekter spolas bort. Om du har lösa växter på balkongen ska du ta bort dem.

En trädgård kan kännas svår att städa. Men klipp gräset, plocka upp nedfallna grenar och rensa komposten. Växter och buskar måste inte klippas.

Om du ska lämna en trädgårdsmöbel till köparen kan du torka av den med en våt trasa och låt lufttorka.

23 Feb 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.