Städning med ångtvätt – tips och råd

Allt fler upptäcker ångtvätten som städhjälpmedel. Vatten är helt enkelt ett bra rengöringsmedel.

Men varför har förångat vatten en så bra rengöringseffekt? Hemligheter ligger i kombinationen av strålen och den höga temperaturen.  Andra starka fördelar är att ångtvätten kommer åt svåråtkomliga områden och ger en noggrannare rengöringseffekt. Helt utan kemikalier dessutom. Din storstädning kommer inte att kännas lika oöverkomlig om du använder en ångtvätt. 

rengöra bilsäte med ånga

Går att kombinera med borste

I vissa fall kan man dessutom kombinera ångan med någon form av mekanisk rengöring, exempelvis en borste eller duk. Ett annat stort plus är att ångan tar bort alla mineraler ur vattnet, vilket gör att ångtvätten inte lämnar efter några förfulande kalkavlagringar eller ränder.

Allt går helt enkelt så mycket lättare med ånga. Smuts och fett upplöses på några sekunder och du kommer inte behöva ställa dig på knä och utföra en massa slitsamt skrubbande. Här kommer det kanske allra bästa med en ångtvättmaskin: du kommer spara tid och kommer att kunna ägna dig åt roligare saker i livet.

Samma princip som en tryckkokare

Ångtvättens funktion har samma principer som en tryckkokare. Vattnet värms upp i en panna tills det kokar och ångan bildas. Denna förångningsprocess tar mellan en och sex minuter, beroende på hur stark just din maskin är.  Tänk på att ångan bildas snabbast och enklast om tanken inte är full till hundra procent. Ångtrycket blir högre när tanken inte är helt full och smutsupplösningen går snabbare. Varmvatten gör dessutom att upphettningsprocessen går snabbare.

Vi avslutar med sju starka skäl till att använda ånga i städningen:

  • Det är skonsamt mot miljön. Det behövs inga rengöringsmedel och det går åt mindre vatten.
  • Mångsidigheten – ånga fungerar för rengöring av kök och badrum, men också fönster. Dessutom fungerar det utmärkt för strykning och för att göra rent textilier.
  • Det blir rent och hygieniskt – även i hörn och andra svåråtkomliga utrymmen.
  • Det sparar tid – ångan gör att allt går snabbt och smidigt.
  • Du behöver inte ta i – du kan glömma slitsam polering och skrubbning om du skaffar dig en ångtvätt.
  • Det är hälsosamt och bra för huden eftersom du inte behöver använda rengöringsmedel.
  • Du sparar pengar – inga medel och du behöver använda mindre vatten än vid traditionell städning.

Här kan du läsa mer om olika aspekter av städning och rengöring. 

20 Sep 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.