Så städar du ditt hem under coronatider

När det finns pågående epidemier så förändras ofta sättet man lever på. Men hur är det med städningen i hemmet? Är det något man behöver ändra på och vad är det i så fall man ska göra annorlunda?

Sedan corona-viruset blev känt så har det kommit en del olika information på hur det smittar och hur farligt det är. Oavsett så kan man ta det säkra före det osäkra och börja leva på ett sätt som är tryggare och mer hälsosamt. Det gäller inte bara hur man agerar publikt utan även hur man exempelvis städar sitt hem. Alla tips och råd på hur man lever hälsosamt i hemmet är kloka att använda sig av när det finns smittsamma sjukdomar i ens omgivning. När det gäller städning, fokusera då på att noggrant rengöra gemensamma ytor och verktyg. Tänk även på sådant som man sällan rengör, som exempelvis dörrhandtag. Tvätta gärna sänglinnen lite oftare än vanligt och snåla inte med tvål, tvättmedel och diskmedel. Använd inte samma handdukar eller bestick som de andra i familjen, och torka gärna av övriga allmänna ytor oftare, som exempelvis diskbänk och handfat. Var också noggrann med att tvätta händerna efter utförd städning.

Husdjurens liv i hemmet

Glöm inte bort husdjuren när det florerar virus och andra sjukdomar. Det finns sjukdomar som även smittar dem, så var även noggrann med att rengöra deras matskålar och övrig utrustning som de kommer i kontakt med. Tvätta de textilier som djuren sover på och var lite extra noggrann med att dammsuga och tvätta golven. Städa mer frekvent eftersom våra husdjur är närmare golven och också slickar sina tassar. Ge inte djuren mat som du själv bitit i och var även noggrann med handhygienen när de ska få vatten och annan mat. Undvik att ha någon kontakt mun mot mun med djuren och var även observant för hur djuren mår. Vid osäkerhet, kontakta veterinär. Gör också gärna kontroller på internet för att se vilka symptom som djuren eventuellt kan uppvisa.

Städhjälp i hemmet

Om man väljer att ta hjälp med städningen så försök att undvika att vara hemma, eller var åtminstone inte i samma rum som städfirmans personal. Ta inte i hand och utsätt inte personalen för onödig smittorisk genom att exempelvis låta dem ta hand om näsdukar eller dricksglas. Vet man med sig att man har något symptom som kan innebära att man är sjuk, meddela då din städfirma och avboka besöket.

4 Apr 2020

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.