Så städar du bort mögel

Så städar du bort mögel på bästa sätt. Mögel är en svamp som trivs utmärkt i lite fuktigare förhållanden och det gör att du - liksom många andra - kan se angrepp lite varstans i din tvättstuga, längs kakel och fogar i duschen samt på olika textilier i badrummet. Maskiner såsom exempelvis tvättmaskin och torktumlare är heller inte förskonade från angrepp.

Vi tänkte visa hur du kan bli av med mögel i ditt hem och hur du med hjälp av olika knep kan få en fräsch bostad igen - en bostad som dessutom är hälsosam. Mögel är nämligen inte enbart förfulande. Nej, det handlar även om en hälsoaspekt: andas man in mögel tillräckligt länge så kan man bli sjuk, utveckla astma eller drabbas hårdare av olika allergier. Det finns således ingen anledning till att vänta. Hugg in och bli av med möglet en gång för alla.

Mögelsanering av vägg och tak

Så här gör du för att bli av med mögel

Det finns olika sätt att bli av med mögel och den stora frågan är var angreppet visat sig. Olika ytor och områden kräver nämligen olika metoder och vi tänkte visa på några av dessa här nedan.

  • Mögel i duschen. Du ser svartmögel i duschen och du ser att exempelvis kakel och de tidigare vita fogarna nu är alldeles svartprickiga. Det du ska göra nu är att fylla en sprayflaska med ättika och vatten och börja spruta över de områden där möglet finns. Låt det dra i någon minut innan du tar en borste och gnuggar bort allt. För fogarna - som kan vara lite svårare att komma åt - så kan du använda dig av en tandborste. Ta gärna en mjukare modell då fogarna annars kan skadas.
  • Mögel på badrumsmattan. Att en badrumsmatta drabbas av mögelangrepp är en direkt följd av den väta och den fukt som hela tiden florera på- och runt mattan i fråga. Det behöver inte innebära att du slänger mattan så fort den fått några fläckar. Nej, bättre är att strössla lite bakpulver över den och låta det dra i en halvtimme innan du suger upp pulvret med din dammsugare. För bästa effekt så låter du pulvret dra över natten; då absorberas garanterat allt mögel bort.
  • Badkaret. Du kanske dels ser spår av mögel och dels olika smuts- och kalkavlagringar längs kanten. Grapefrukt är perfekt för att få bort all typ av smuts. Skär en grapefrukt i två delar, strössla lite salt över och gnugga längs badkarskanten. Det blir garanterat rent och en ljuvlig doft av citrus får du som en liten bonus på köpet.
  • Klinkersgolv. Har du klinkergolv som drabbats av ett mögelangrepp så kan citronsyra göra det fint igen. Detta på ett både effektivt och ytterst miljövänligt sätt. Citronsyra är dessutom - till skillnad mot exempelvis klorin - också väldigt skonsamt mot dina andningsvägar. Det bör alla barnfamiljer tänka på. Hur får du rent då? Ja, du häller en påse citronsyra - som finns i din lokala livsmedelsbutik - i en hink med 1.5 liter varmt vatten. Därefter så blötlägger du golvet med en mopp och låter det dra en stund innan du sköljer. Det senare momentet kan behöva upprepas flera gånger. Finns det ett minus med citronsyra så är det att det lätt fastnar och att man behöver skölja det betydligt fler gånger än vad andra mögelmedel har behov av. Å andra sidan så är citronsyra något som både ger bättre effekt och som är rakt igenom miljövänligt också; två saker som verkligen sjunger den här metodens lovsång. Lycka till!

Läs mer om städning på sajten https://www.flyttstädningmalmö.biz

20 Sep 2019

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.