Så enkelt kan du rengöra persienner och lamellgardiner

Så enkelt kan du rengöra persienner och lamellgardiner. Lamellgardiner har blivit en allt vanligare lösning i våra hem det är lätt att förstå varför. En lamellgardin är ett perfekt solskydd som dessutom är diskret; man kan enkelt välja att dra in- eller ut efter behov och det har dessutom en utmärkt isolerförmåga. Du får hela tiden en skönt och behagligt klimat inomhus - detta även under de varmaste sommardagarna.

Men, lamellgardiner har lite speciell skötsel i samband med rengöring. Det första steget är att man kontrollerar vilket typ av material de är tillverkade av. Vissa går att tvätta för hand - andra kommer att gå sönder av detta.

En lamellgardin har alltid en skyddande yta som ska vara intakt för att full effekt ska kunna ges. Om denna yta skadas så kommer dina gardiner att förlora funktionalitet och inte alls ge samma skydd mot solen. Dessutom blir de fulare. Rådet är därför att först och främst klargöra med återförsäljaren om vilket material gardinen består av - och sedermera vilket tillvägagångssätt vid rengöring som ska användas.

Det andra rådet är följande: ta det lite lugnt. Du behöver inte tvätta och rengöra lamellgardiner så himla ofta. Det räcker långt med att damma av dem med jämna mellanrum. Varje tvätt och rengöring kommer att minska livslängden. De blir snyggare, men de tappar också funktionalitet.

Så här gör du rent dina lamellgardiner

Om du har lamellgardiner som går att tvätt för hand så börjar du med att frigöra varje lamell från överliggaren. Därefter tar du bort både bottenkedja och tyngd och rullar ihop lamellen till en boll. Fäst den sedan med hjälp av ett gummiband och lägg den i en tvättpåse. Efter detta så fyller du en balja med vatten - som inte ska vara varmare än 30 grader - och häller på lite icke-syntetiskt tvättmedel. Skölj av med kallt vatten och häng tillbaka lamellerna på plats i överliggaren; se till att fästa tyngd och bottenkedja. Lägg gärna något skydd för golvet också. Nu ska lamellgardinen hänga och torka.

Om du däremot har gardiner som inte kan tvättas för hand så kan du rengöra väven genom att fylla en balja med vatten - aldrig över 30 grader, återigen - och fylla på med lite icke-syntetiskt tvättmedel av en flytande karaktär. Här ska du använda dig av en mjuk borste alternativt en svamp och rengöra varje lamell utan att ta bort dem från överliggaren. Lite pillrigt, men det går om man bara hittar rätt teknik. Tryck inte för hårt vara - det skadar ytan.

Lättare att rengöra persienner

Persienner är det solskydd som är mest förekommande i våra hem. Detta då det ofta handlar om ett val som redan finns där - bor man i en lägenhet så är det ofta så att persiennerna redan finns och då fortsätter man använda dessa. Persienner är bra - inget tal om annat - då det kommer till att stänga ute sol. Men, de har även nackdelar. Dels så ser man inte ut om de är nedfällda och dels så går de sönder ganska lätt.

Som en tredje nackdel så samlar de på sig extremt mycket damm och smuts som sedan lägger sig som en hinna över fönstren och därigenom förstör ljusinsläppet. Har man persienner så måste man vara medveten om att dessa måste rengöras och detta med ganska jämna mellanrum.

Lyckligtvis så finns ett knep som fungerar väldigt bra - oavsett vilket material persiennen i fråga är tillverkad i: nämligen bomullshandskar. Ta på dig ett par bomullshandskar - eller ett par strumpor av samma material - och doppa fingrarna i lite vatten med diskmedel i. Dra därefter - försiktigt - fingret längs med varje lamell och upprepa detta till hela persiennen är rengjord. Enkelt, effektivt och väldigt billigt. Handskarna - eller strumporna - är det bara att tvätta och använda nästa gång du ska rengöra dina persienner.

5 May 2020

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.