Så bör du göra för att få det riktigt städat och rent

Vet du hur man städar? De flesta hajar säkert inför frågan, vet inte alla hur man städar? Nej. Det är inte alla som kan städa. Men kan det vara så svårt? Jo, det kan det om man inte har lärt sig det hemma och sett sina föräldrar göra det eller varit med och städat. Därför går vi igenom grunderna i hur man städar, under en vanlig vecka och vilka praktiska saker som man kan tänka på och som underlättar för att hålla sitt hem relativt städat och rent hemma.

Börja uppifrån och gå neråt

En bra princip när man städar är att alltid börja städa sådant som ligger högt; hyllor, fönster, skåp och lampor som ska rengöras. Gå sedan neråt, rengör till exempel element, TV-hyllor, tavlor, speglar, disk- och arbetsbänkar, matbord och så vidare. Till sist tar man alltid golvet och dammsuger och moppar golvet.

Återanvänd material

Det går alldeles utmärkt att återanvända material såsom gamla lakan, tvätta disktrasor i tvättmaskin, eller gamla omullsblöjor (som är rena) till att torka av speglar och fönster.

Lägg mesta energin på kök och badrum

Är det så att man inte riktigt har tid till att städa, och kanske inte alla gånger krävs det heller så stora och ingående städningar, men det som alltid bör hållas rent är kök och badrum. Det är ställne där bakterierna kan växa och som kan göra oss sjuka om de inte hålls rena.

Montera krokar för kläder och väskor

Något som underlättar att hålla våra hem städade och snygga är om man kan montera krokar för allehanda plagg, väskor och annat som tenderar att hamna på golvet. Hänger de på krokar i stället syns de bättre och man slipper få en massa damm på dem om de ligger på golvet.

Håll badrummet torrt

Ett badrum som ofta är blött, blir en grogrund för mögel, silkverfiskar och annat som man inte vill ha där. Ett badrum slits också väldigt fort eftersom vi hanterar så mycket vatten och fukt i badrummet. För att motverka slitaget kan man gärna hålla badrummet så torrt det bara går. Om det inte fungerar kan man se över sina ventiler, eller se till att vädra ut fukten ordentligt regelbundet.

Hinner du inte städa hemma?

Upplever du att du skulle önksa dig fler dagar i veckan? Då finns det hjälp att få om man känner att man inte hinner med städningen, eller att man kanske behöver tiden som man har hemma till avkoppling och återhämtning. Anlita i stället en städfirma som kommer och utför hemstädningen åt dig.

24 Jan 2019

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.