Så är det att arbeta som städare

Har du någonsin funderat över hur det är att arbeta som städare? Eller går du bara förbi dem och skänker dem ingen tanke, när du möter dem på perrongen, i varuhuset, eller på kontoret? När du kommer hem och ser röran hemma, önskar du att du hade råd med en egen städare, kanske? Inte så underligt att många anlitar städare till sin hemstädning. Det är få människor som orkar ha två arbeten; ett hemma som är obetalt och ett på jobbet, som man får lön för. Tur då att det finns städare som är villiga att arbeta med städning, den städning som vi inte orkar med när vi kommer hem, helt utpumpade från jobbet.

Städare behöver endast företagsutbildning

Det positiva med att arbeta med städning, är att du behöver inte utbilda dig till det. Även om det kom en "doktorsavhandling" om hur man skurar ett badrum någon gång på 1970-talet. I vilket fall som helst, krävs ingen akademisk utbildning för att blir städare, inte ens en gymnasieutbildning krävs. Det enda som krävs är att städaren får en intern utbildning på företaget, så att hon eller han kan rutinerna som gäller just på det företaget som gäller där hon eller han arbetar. Kan städaren inte städa från början är det viktigt att lära sig se var smutsen gömmer sig någonstans. Och hur städaren ska åtgärda det.

Städare tjänar ungefär 23.000 kronor i månaden

En städare tjänar inte mycket i månaden. De har en lön som kan jämföras med andra lågavlönade yrken såsom vårdbiträden, kökspersonal, elevassistenter, vaktmästare, parkarbetare, chaufförer, fritidsledare. Många av dessa är typiska kvinno-yrken, medan anläggningsarbetare har en lön på cirka 27.000 kronor i månaden. Här gäller ju efterfrågan och tillgång. En städare är inte oviktig. Skulle en sådan utebli från arbetsplatsen en dag, skulle man upptäcka hur viktigt det arbetet är. Däremot krävs det som sagt ingen utbildning, och heller inga studielån för att bli städare, såsom det krävs av en lärare, läkare, arkitekt eller banktjänsteman.

Inte många som orkar städa hela yrkeslivet

Att arbeta som städare är ett gansksa fysiskt ansträngt arbete. Man bär på dammsugare, hinkar, moppar och man rör sig hela dagen, fram och tillbaka över golv, tak och väggar. Arbetar man dessutom över stora ytor är det mycket spring hela dagarna. Av de anledningarna är det inte många som orkar städa under hela sitt yrkesliv. Då kanske man skaffar sig en position som arbetsledare eller samordnare. Som städare kan man arbeta med allt från hemstädning, flyttstädning, byggstädning och saneringar av olika slag. Här kan du läsa om hur en städfirma arbetar med flyttstädning i Norrköping.

10 Oct 2018

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.