Lönar det sig att starta ett städföretag i Stockholm?

Visst det finns många städföretag i vår huvudstad. Det är inte så konstigt för behovet är också stort. Går du i starta-eget-tankar och är sugen på att starta ett städföretag i Stockholm? Då undrar du förstås över lönsamheten.

Det kan sägas direkt att om det inte var lönsamt skulle inte så många företag finnas på marknaden. Det betyder förstås inte att det inte är tufft att klara sig. Många städfirmor slåss om samma kunder. Men de senaste åren har RUT-avdraget lockat fler och fler att ta hjälp av en städfirma. Förr var det vanligare att städfirmorna fick jobb uteslutande när det handlade om andra företag som ville ha hjälp, det kunde vara myndigheter eller andra stora arbetsplatser som behövde professionell städning.

I dag är det vanligt att privatpersoner anlitar proffs på städning för att hålla rent i sina egna hem. Det kan handla om allt från grovstädning några gånger per år till återkommande städning ett par gånger i veckan.

Det har tidigare varit något skambelagt att anlita en städfirma i sitt privata hem - “man ska väl ta hand om sin egen skit”. Den uppfattningen kan leva kvar på mindre orter eller i grannkvarter med tät social kontroll men i Stockholm där många lever ett mer anonymt liv är det synsättet mest ett minne blott.

Vanligare med speciell inriktning

Många städfirmor erbjuder i dag en bred kunskap när det gäller städning. De flesta firmor tar uppdrag som rör allt från städning i just privata lägenheter till stora flyttstädningen i en rejäl villa. Men under senare tid har det samtidigt blivit vanligare att städfirmor specialiserar sig på ett område. Till exempel flyttstädning ihop med en flyttfirma.

Inom RUT-avdraget finns också möjligheter att göra avdrag för fler så kallade hushållsnära tjänster. Det har städföretag i Stockholm framgångsrikt snappat upp. I dag kan en kundgrupp kanske ha behov av städning och trädgårdsarbete. Då finns firmor som specialinriktat sig på just detta. Personalen inom städföretaget kan då både städa inomhus, rensa på tomten utanför, klippa gräs, beskära buskar och så fröer i blomrabatten till exempel.

Andra firmor kan ha snöröjning som sin specialitet. Alltså kombinera städ och snöröjning för kunder som har behov av just det.

Lönsamheten för nya städfirmor kan såklart variera beroende på vilket utbud man har och hur man arbetar mot sina kunder. Men behovet av städhjälp finns och så länge RUT-avdraget finns kvar finns också fler hushållsnära tjänster som du och ditt städföretag i Stockholm kan erbjuda. Det gäller bara att bestämma vad du och din firma ska inrikta er på.

 

6 Feb 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.