Innan du köper en städmaskin

Innan du köper sopmaskinen – Här har du 4 råd

Funderar du på att köpa en sopmaskin för att göra rent och fint på uppfarten eller på bostadsrättsföreningens allmänna ytor? Köp inte ”första bästa” utan tänk över behov för att lättare hitta den maskin som uppfyller behoven bäst.

Storlek på städyta

Det som främst avgör vilken sopmaskin som ska köpas in är storleken på arbetsytan. Är det en mindre yta kan det mycket väl räcka med en manuell sopmaskin. Dessa är de billigaste varianterna på marknaden och eftersom det inte finns någon motor behövs minimal service genomföras. Är det däremot större ytor kan det vara bättre med batteri- eller bensindrift. Därmed blir de enklare att köra då man inte behöver förlita sig på sin egen kraft. Hur stor yta som de olika maskinerna är tänkta att hantera brukar anges i produktinformationen.

Man bör även titta på arbetsytan och kontrollera om det finns många smala passager och om sopmaskinen kommer fram där.

Inne – eller ute?

De flesta förknippar en sopmaskin med en maskin som används på gator för att sopa upp skräp och löv. Men det finns även modeller som helt och hållet är byggda för att användas inomhus. Detta exempelvis på större ytor som lätt blir nersmutsade. En del maskiner klarar av att arbeta delvis ute och inne men hör alltid med återförsäljaren så att rätt maskin köps in. I annat är risken att de slits betydligt mer än nödvändigt.

Pressa priset genom att köpa begagnad

De lite dyrare sopmaskinerna går att lämna in som ”inbytesmaskin” hos många återförsäljare. Därmed är det inte ovanligt att de har ett utbud av begagnade produkter som då säljs med en viss garanti. Genom att köpa en begagnad kan man hålla nere priset. Men var inte dumsnål – det brukar inte löna sig i längden.

Separat eller kopplas på annat fordon?

Det finns sopmaskiner som kan kopplas på traktorer, ATV och andra fordon. Tack vare detta får man en flexibilitet gällande att ta sig längre sträckor och städa större ytor. I och med att dessa fordon är så starka kan man även ha större och bredare borstar än annars. Det är inte ovanligt med borstar som är 1,5-2 meter breda.

En privatperson klarar sig oftast med en manuell sopmaskin, är det lite större ytor kan en bensindriven prioriteras. De maskiner som kopplas till fordon är främst användbara i ladugårdar och liknande fastigheter där riktigt stora ytor ska hållas fina.

Läs mer om städmaskiner här.

17 Jul 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.