Hyra eller köpa skurmaskin

Har du bara behov av en skurmaskin en enda dag är valet ganska enkelt – hyr den. Men om du behöver den vid flera olika tillfällen under ett år kommer snart tanken om det är bättre att köpa en. Vad som är bäst beror delvis på hur ofta den kommer att användas och vilken service som önskas. 

Skurmaskiner kan hyras hos flera olika företag. De mindre skurmaskinerna som ryms i en bil kan exempelvis hyras hos företag som specialiserat sig på städmaskiner men även på uthyrningsföretag med inriktning mot verktyg och maskiner. 

Se på längre periodhyra

Ofta blir priset betydligt lägre när man hyr längre period. Därmed kan det bli lite missvisande om man räknar på dagshyra. Ett företag kanske behöver skurmaskin varje måndag och tittar på vad det kostar per dag. Ett större företag i Stockholm tar ca 500 kr för de minsta modellerna. Det skulle alltså innebära 2000 kr på en månad. Men hyr man en månad kostar det istället 1500 kr. 

Man bör alltså se över vilka olika hyresperioder som kan vara aktuella för att sedan välja modell och tidsperiod som passar. 

Långtidshyra?

Det går även att långtidshyra skurmaskiner. Det betyder att man betalar en mindre summa varje månad under exempelvis 36 månader. Fördelen här är att man får all service som behövs. Skulle något behöva lagas är det bara att kontakta företaget som hyr ut maskinen varpå en ny istället levereras. 

Men blir det inte dyrare att hyra så lång tid? Nej, inte nödvändigtvis. Det beror helt på hur många år man brukar ha en skurmaskin innan uppdatering sker till nästa modell. Man kan därmed räkna på inköpspriset fördelat på ett visst antal år. Dessutom får man då även lägga till ett serviceavtal om man vill ha samma service som om skurmaskinen köptes.   

I vissa fall går det även att avbryta hyresavtalet så länge man ”byter upp sig”. Med andra ord att man byter från en mindre skurmaskin till en större när detta behov har uppstått. Man binder sig därmed inte till en exakt maskin men till en leverantör. Om detta är möjligt eller inte kan däremot variera mellan olika leverantörer. 

Om du, ur ett ekonomiskt perspektiv, bör hyra eller köpa beror alltså främst på hur ofta du kommer att använda maskinen. Men det handlar även om vilken service du vill ha gällande reparationer, underhåll och ersättningsmaskin vid eventuella fel. 

skurmaskin

18 Jun 2018

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.