Hjälpare i nöden

När man flyttar är det inte tre saker som behöver fixas utan snarare trehundra. Alla flyttar inte många gånger under livet. För andra är det en sorgligt välbekant företeelse. Hur blir man effektiv?

De flesta, fast kanske inte alla, har varit med om en flytt. Bostäder blir för trånga eller för stora. Man hittar arbete, studier eller livslånga kärlekar i Lerum, Mölndal eller i Hjällbo istället för Eriksbo. Anledningarna är lika många som individerna. Ibland är det trevliga orsaker, andra gånger inte lika roligt - men flytten ska ändå ske. Du flyttar till nästa uppgång på Sandeslätt eller till nästa världsdel, du flyttar ensam eller med hela din familj. Alla flyttar kräver sina egna och unika lösningar. Men alla flyttar innehåller exakt samma moment. Planering sägs vara a och o i sammanhanget, men sanningen är att oavsett hur mycket du planerar kommer du ändå iväg. Planering är det som underlättar mest bara!

Hur ska man tänka vid planering?

Planering handlar både om hur du ska prioritera de olika momenten och vad som kan göras långt i förväg samt vad som måste fixas samma dag som flytt ska ske. Planering betyder också att tidigt inse att du ändå kommer att sluta med sjutton papperskassar märkta “diverse” - i bästa fall. Det är okej, så är det för alla. Det finns annat du kan göra för att underlätta för dig själv. Glöm aldrig det mest grundläggande! Adressändring, anmäla avslut av elabonnemang, tidningsprenumerationer och bredband på den gamla adressen och nyanmälan i nya hemmet. Du vill inte påbörja ditt nya hemliv utan el! En annan grundläggande regel är att du behöver mindre saker än du tror. Så fort du bestämt en framtida flytt kan du börja packa ner saker du sällan använder. Finservis och julgardiner, böcker och leksaker. Angående det sistnämnda måste leksaker packas med eventuella barn utom synhåll, eftersom de annars kommer att få en oväntad renässans som favoritsak.

Flytt som tillfälle

En bostadsflytt är alltid en nystart på sitt sätt. Byte av miljö är givet - från utsikt över spårvagnsspåret i Kålltorp till en älvglimt från vardagsrumsfönstret. En justering av ägodelar är oftast välkommet då man glatt upptäcker gammalt men användbart i bohaget. Dessutom får man tillfälle att slänga, sälja samt lämna allt man inte ens längre vill kännas vid på second-hand. En flytt kan också betyda ett slut på en relation och början på en annan - kanske med dig själv. Njut av erfarenheten! Funderar du på att flytta? 

18 Jun 2020

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.