Flyttstädning - så går du tillväga | Vi listar | Steg-för-steg guide

Flyttstädning - så går du tillväga

Är det dags att flytta? Det är mycket man behöver tänka på i samband med en flytt. Det skall adressändras, barnen kanske behöver byta skola, du måste packa, och beställ en flyttfirma i Stockholm eller vart du nu skall flytta ifrån. Sedan skall det även städas. Vi har gjort en lista med sådant som du kan behöva tänka på när du flyttstädar så att den nya bostadsinnehavaren blir nöjd och du slipper att betala.

Tvätta fönstren

För att tvätta dina fönster behöver en trasa, microfiberduk, fönsterputs och en fönsterskrapa. Se till att du putsar alla sidorna av fönstren och öppnar dem och putsar även där ifall det är den sortens modell. Ta bort ränderna efter fönsterskrapan med en microfiberduk. Torka även av fönsterkarmen och fönsterbrädan.

Städa i vardagsrummet och i sovrummen

Till detta behöver du dammsugare, mopp och hink med rengöringsmedel, dammtrasa eller dammvippa som suger åt sig damm och vanlig trasa. Städa rummen uppifrån och ner. Börja med att torka av tak och väggar, använd dammtrasan. Våttorka om det behövs. Rengör dörrar, element och lister. Se till att städa bakom elementen. Avsluta med att dammsuga och våttorka golvet.

Flyttstäda badrum

I badrummet måste du vara mycket noggrann. Många slarvar med badrummet vilket leder till att de får betala en städfirma för att åka tillbaka och göra jobbet ordentligt. Du behöver rengöringsmedel, fönsterputs, städhandskar, tvättsvamp att skrubba med, toalettborste, hink och mopp. Även här skall du städa uppifrån och ner. Torka av tak och väggar. Gör rent handfat, badkar, dusch, toalett och badrumsskåp. Kolla runt och under badrumsinredningen för att se att det verkligen är rent. Putsa spegeln med fönsterputs. Avkalka duschhandtag, duschslang och blandare om det behövs och torka rent dem. Torka av element och vattenledningar. Rensa golvbrunnen och vattenlåset. Skrubba och skölj av golvet.

Storstäda köket

För att flyttstäda i köket behöver du en rengöringsspray som löser fett, trasor, städhandskar, dammsugare, trasor, mopp och hink. Gör rent kyl och frys genom att tömma dem och ta ut alla lösa element. Stäng av dem och avfrosta. Diska hyllor, lådor, etc. Torka rent inuti och utanpå. Städa även bakom kyl och frys. Lämna dörrarna öppna när du är klar.

Torka av tak och väggar. Rengör i skåp och på hyllor, börja först med att torka med en torr trasa för att få med dig fett och damm. Använd sedan en våt trasa med rengöringsmedel ifall ytorna tillåter det. Städa bakom element och bakom spis. Diska spisens galler och plåtar. Rengör spisens insida och utsidan. Torka av köksfläkten och byt eller diska fläktens filter. Diskmaskin skall också rengöras både invändigt och utvändigt.

Lycka till med flytten!

11 Mar 2022

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.