Flyttstädning - ett viktigt moment

Vad innebär egentligen en flytt i Stockholm och vilka svårigheter kan komma vid en sådan? Ja, det som skiljer en flytt i Stockholm mot en flytt som äger rum i en annan stad är att den ofta tar betydligt längre tid att genomföra och att många ytter faktorer ligger till grund för detta.

Kort sagt; en flytt i Stockholm påverkas av hur lägenheterna ser ut – höga fastigheter, smala passager och trånga trappor – samt hur trafiken ser ut. Lägger man därtill att det finns en stor brist på parkeringsplatser så förstår man också varför en flytt där tar längre tid att genomföra än vad motsvarande möblemang tar att transportera mellan två stycken bostäder i exempelvis Mora. Det som är gemensamt vid varje flytt – oavsett om staden är Stockholm eller Mora – är att det finns ett moment som måste skötas innan man kan lämna över nycklarna till de nya ägarna till bostaden.

Man måste städa och man måste genomföra en så kallad flyttstädning; något som visat sig vara problematiskt i Stockholm och där ett stort fusk kring detta viktiga moment kommit att visa sig. en naturlig förklaring till detta är att man – helt enkelt – inte hinner; alla moment vi nämnde ovan tar för lång tid och indirekt så rinner detta över en flyttstädning och gör att denna sker slarvigt eller inte alls. Det här kan låta simpelt, men faktum är att det finns en viss ekonomiskt risk i detta.

Anlita en städfirma för din flyttstädning

Genomför man inte sin flyttstädning – den är obligatorisk så länge inget annat är sagt mellan dig och de nya ägarna – så riskerar man nämligen att drabbas av krav på ersättning. En ganska saftig sådan och av den anledningen så tycker vi att man ska anlita professionell hjälp med en gång. Menas med detta; känner man vid en flytt i Stockholm att tiden börjar bli knapp eller att man inte kommer att orka genomföra en flyttstädning så bör man direkt kontakta en professionell städfirma.

Det går att använda rut-avdraget och därigenom halvera kostnaden. Visst – du kommer att få betala en slant, men summan kommer att vara betydligt lägre än om du får en räkning av de som flyttat till din gamla bostad. Dessutom kan du lämna ett rent hem med ett rent samvete också; något som är det bästa med att anlita professionell hjälp med en flyttstädning.

Flyttstädning i Stockholm - så lyckas du

Det går givetvis att på egen hand utföra en flyttstädning i Stockholm också. Det viktigaste är, enligt oss, att man är beredd på två saker: dels så tar det tid och dels så krävs en gedigen plan.

Att en flyttstädning tar tid är ingenting att hymla om. Du får, beroende givetvis på hur stor bostad det är samt hur smutsig den är, räkna med en arbetsdag. Gällande planen så finns det definitivt saker att tänka på och planera städningen efter. Att börja med ett rum och arbeta sig vidare till nästa är ett exempel på detta. Att investera i bra produkter - rengöringsmedel, trasor, fönsterrakor etc - är ett annat och att ta reda på vad som inkluderas och måste göras i samband med en flyttstädning är en annan.

Det finns kompletta guider på internet där det punktvis är uppradat vad som ska städas och rengöras. Här ser vi exempelvis en sammanställning av Mäklarsamfundet som ger dig en bra inblick i vad du kan förvänta dig.

Ett annat tips är att du kontaktar köparna av din bostad. Går det att köpslå kring flyttstädningen och kanske göra ett avdrag på köpeskillingen eller kanske lämna någon möbel/verktyg/maskin som kan fungera som byteshandel? Detta går att kolla upp också och är väl värt att se över innan du själv hugger in på din flyttstädning i Stockholm.


Uppdaterad: 12 augusti 2021

20 Sep 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.