Elever vill ha bättre skolmiljö

På skolor runt om i Sverige varierar skolmiljön stort. Vissa skolor är rena och fräscha och vissa har klotter på och tuggummin under bänkarna, toaletterna är nedklottrade och det finns fler trasiga stolar än hela. Elever som kommer till dessa skolor kommer inte respektera skolmiljön och de tafatta försök att styra upp den. De elever som kommer till en fräsch skola är generellt sett mer nöjda med den miljö de spenderar 6-8 timmar i per dag. Inte ens den bästa städfirman kan rädda skolmiljön när eleverna gör allt för att motverka det och försvåra städarnas jobb.

Det finns flera sätt att lösa det här problemet på, ett av dem är att engagera eleverna i hur de vill ha sin skolmiljö. Ett bra exempel är en skola utanför Stockholm där toaletterna var tråkiga och inte i de fräschaste laget. Städarna gjorde sitt jobb, men eleverna var inte nöjda med den miljö som skolan hade inne på toaletterna. Eleverna i elevrådet fick i uppdrag att prata med sina klasskompisar och sedan fick varje klass ta fram ett förslag om hur de ville att toaletterna skulle göras om. Resultatet blev att tjejernas toalett blev ommålad, fick en stor tavla av Marilyn Monroe och lite mysigare belysning. Helt plötsligt var det inne på tjejtoaletten som tjejerna hängde på rasten, för det blev så som de ville ha det inne på toaletten, det var deras utrymme. Tjejerna tyckte om hur toaletten blev omgjord och var därför på en gång mycket mer försiktiga om utrymmet.

Samma skola lät eleverna måla om sina klassrum i valfri färg. Detta var en grundskola där varje klass hade ett hemklassrum där de flesta av lektionerna hölls. Varje klassrum blev omgjort enligt klassens önskemål och helt plötsligt så var eleverna rädda om sitt klassrum istället för att förstöra och skräpa ner det. Samma skola skulle även göra om sin aula och helt plötsligt fick eleverna vara med och rösta om vilka färger det skulle vara på draperiet vid scenen och därefter var det ingen som försökte förstöra draperiet när det nya köptes in.

Hela poängen är att involvera eleverna, är de nöjda med sin skolmiljö är de mycket mer försiktiga med den. Självklart blir det fortfarande fläckigt på speglarna på toaletten, det är skoavtryck på golven, kladd på whiteboardtavlor, matrester på borden i matsalen och soptunnorna blir fulla, men det är så det ska vara. Detta går att åtgärda enkelt genom att anlita ett bra städföretag som sköter städningen på skolan. Så länge eleverna blir måna om att vara försiktiga med sin skolmiljö så är det bara den vanliga städningen som behövs.

10 Mar 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.