Begära offert på hemstädning – En checklista

När en hantverkare (exempelvis snickare, målare etc.) i Helsingborg, ska anlitas tar de flesta konsumenter först in en offert där pris och arbetet preciseras. För att underlätta för konsumenterna finns flera kompletta offertmallar att ladda hem från nätet. Mallar som skapar mindre missförstånd och ökar tydligheten gällande offerten. När det kommer till RUT-arbeten så som hemstädning, barnpassning och trädgårdsarbete är utbudet av mallar betydligt mindre. Det gör också att det onödigt ofta uppstår dispyter gällande vad som egentligen bestämts.

Planerar du att begära offerter på hemstädning i Helsingborg bör du minst tänka på följande:

Bakgrundskontroll

Via Råd & Röns hemsida går det att snabbt att se vilka företag i Helsingborg som valt att gå emot Konsumentverkets guidning i tvister mellan konsumenter och dessa företag. På hemsidan går det att filtrera fram företag utifrån stad och område och kontrollen tar inte mer än ett par minuter. Det bör vara det första man gör innan ens offertförfrågningar skickas iväg. Finns städföretaget med på listan bör de undvikas.

En annan bakgrundskoll kan ske via Eniro eller Hitta. Ange att du söker efter ”Hemstädning Helsingborg” och få upp en lista på företag som erbjuder denna tjänst i angivet område. För det första finns det recensionsfunktion på dessa sidor vilket gör att man kan se vad andra har skrivit om dem (kom ihåg att även recensioner kan köpas). För det andra kan man se att företaget verkligen har en postadress och är registrerad i Helsingborg. Det går även att söka på Allabolag.se vilket är en sida som listar alla Aktiebolag och visar dess deklarerad omsättning och vinst. Finns det lång historik med god omsättning ökar chansen att det är ett seriöst hemstädningsföretag.

Krav på offerten

Om du skickar ut offertförfrågan till alla företag i Helsingborg (som främst erbjuder hemstädning) kommer du troligtvis få lika många olika uppställningar på offerten som antal företag. Det finns ingen färdig standardiserad mall vilket gör att offerterna kan bli extremt olika skapade. Av den anledningen bör du först funderat över vad du anser vara viktigt och vad du kräver att företagen nämner.

Att de skriver kontaktuppgifter och pris är en självklarhet men priset ska både anges före och efter RUT-avdrag. Kom ihåg att även kontrollera att du får göra RUT-avdrag (att du har avdrag kvar att utnyttja) vilket kan ske via Skatteverkets hemsida.

I offerten ska det också framgå om det är fast pris för hemstädningen eller löpande timpris. Det ska även alltid framgå när betalning ska ske och om det finns någon städgaranti. Med städgaranti menas i korthet att man kan få felaktigheter i städningen ordnade utan att det kostar extra. En garanti helt enkelt att man ska bli nöjd med resultatet.

Kom ihåg att alltid behålla en kopia på offerten och betala aldrig hemstädningen förrän du är nöjd. Skulle det bli en tvist mellan dig och städföretaget är offerten ett skriftligt bevis på vad ni kommit överrens om. Av den anledning ska du alltid bevara en påskriven offert till arbetet är klart och betalt. Läs mer här: www.hemstädninghelsingborg.se.

24 Jan 2018

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.