Bättre kontorsstädning ger bättre prestationer

I en så pass känslig arbetsmiljö som ett kontor så gäller vissa regler; är man exempelvis förkyld så stannar man hemma, har man problem med magen – ja, då jobbar man hemifrån och man ser hela tiden till att de anställda använder sig av handsprit. Kort och gott; i denna arbetsmiljö så har de anställda ett ansvar i att dels hålla sig friska och dels också se till att andra inte blir sjuka.

Dock: det största ansvaret i detta, det ligger trots allt på arbetsgivarens bord. Det primära här gäller ventilationen. En god ventilation gör att luften cirkulerar, att bakterier och baciller försvinner och att koncentrationen hos de anställda kan hållas på en konsekvent hög nivå. Ett säkert tecken på undermålig ventilation är att de anställda upplever dippar – värre sådana än vanligt – ju längre dagen lider. Får man inte frisk luft – ja, då kan man heller inte hålla samma höga takt genom en hel dag.

Den andra delen i detta handlar om städningen av kontoret och här är det tyvärr så att många arbetsgivare fuskar ganska rejält; något som för med sig stora konsekvenser. Vi ger ett exempel på där undermålig kontorsstädning kan komma att sabotera och vi säger att det handlar om ett kontor i Stockholm där man har kontorsstädning två gånger i veckan och där vi skulle rekommendera – minst – tre tillfällen. Här är vad företagsledaren riskerar:

  • Fler sjukdagar: genom färre tillfällen för kontorsstädning så får bacillerna bättre fäste, de sprids och de anställda blir sjukare. Detta kommer att att påverka negativt rent ekonomiskt; företaget i Stockholm kommer att få betala ett högt pris för sin indragna kontorsstädning.
  • Sämre moral. Här kan man bara utgå från sig själv och sitt eget hem. Hur mår du om du kliver in genom dörren och möts av ett kaos? Troligt är att du kommer att känna stor irritation och bli väldigt trött. Skulle däremot ditt hem vara välstädat – ja, då skulle du känna större glädje, du skulle ha lättare att ta tag i olika saker och du skulle – kort och gott – må bättre. Varför skulle detta skilja sig då man talar om kontorsstädning? Vi är beredda att satsa pengar på att dina anställda skulle ha en högre moral och en större vilja att prestera om de fick chansen att göra det i en ren miljö. Undermålig kontorsstädning som sker vid för få tillfällen påverkar definitivt moral, arbetslust och humöret gentemot kollegorna och kunder.
  • Just denna punkt är viktigare än vad man tror. Hur tror du att kunder, eventuella investerare och potentiella finansiärer reagerar om de möts av en väldigt smutsig miljö? Kontorsstädning är viktigt även sett ur kundernas perspektiv och sett till vilken bild du som företagare i Stockholm vill visa upp utåt.
8 Feb 2017

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.