Att starta en städfirma

Vill du börja jobba med hemstädning? Eller kanske kontorsstädning? När man startar en städfirma är det vanligt att man börjar med lite mindre arbeten, så som hemstädning hemma hos privatpersoner. Allt eftersom verksamheten växer kan det hända att man får in större uppdrag, så som att ansvara för städningen i en skola eller en stor lagerlokal, till exempel.

Många som vill starta sin egen verksamhet väljer att gå in i städbranschen. Detta eftersom det är en tjänst det inom överskådlig framtid kommer att finnas en efterfrågan på, samtidigt som det krävs ganska lite startkapital för att komma igång. Men hur ska man egentligen göra?

Gör upp en budget

En bra början är att göra upp en budget. Med lätthet bör du kunna starta din egen verksamhet, enbart för några tusenlappar. Det beror lite på hur du vill börja. En del kan registrera en enskild firma och hitta en kund och på så vis inleda verksamheten – utan att ha betalat mer än en tusenlapp. Om man däremot redan från början vill ha schyssta profilkläder, en snygg hemsida och ett registrerat varumärke behöver man lägga ned lite med.

Det gäller också att se till kostnader som kan dyka upp framöver, givetvis. Men i firmans inledande skede kan du arbeta utan anställda – det enda du behöver är viss städutrustning, för att komma igång. När fler uppdrag börjar komma in kan du fundera på att anställa fler och köpa in mer utrustning.

Hitta ett bra namn

Att hitta ett bra namn för sin verksamhet tycker vissa är jättelätt – medan andra har jättesvårt för det. Om man inte har någon inspiration är det bra att leka runt lite med ord. Kombinera ord som Hemstädning, Städning, Upplands Väsby (eller byt ut mot din ort) och ett antal adjektiv (till exempel perfekt, god och liknande). Du kan få då ett namn i stil med Perfekt Hemstädning Upplands Väsby, till exempel. Givetvis blir den här metoden mer effektiv när du har fler ord att bygga på och att kombinera med varandra.

Tänk även på domännamnet om du ska ha en hemsida. Ett företag som heter Perfekt Hemstädning Upplands Väsby skulle till exempel kunna ha en domän som heter PHUV.se, eller liknande. Domäner med så få karaktärer brukar dock vara upptagna, så det kan vara bra att satsa på något annat (kanske helt enkelt hela företagsnamnet, bara).

Köp in utrustning

Som tidigare nämnt går det att klara sig på väldigt lite utrustning i början av firmans verksamhet. Om du försöker att hitta en mindre kund att göra hemstädning hos i Upplands Väsby till exempel, så behöver du faktiskt inte mycket alls. En del kunder vill till och med att man använder deras eget rengöringsmedel, eftersom det kanske är miljövänligt eller skonsamt mot speciella material i köket, till exempel.

Oavsett är det bra att ha det i arsenalen. En inköpslista skulle kunna vara som följer:

  • En städuniform med många fickor. 
  • Fönsterputs. 
  • Universalrengöring. 

Lycka till med din verksamhet!

rengöringsmedel

10 Nov 2018

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.