Alla gillar en bra flyttstädning

Att lämna sitt hem fräscht och väldoftande vid utflyttning är självklart för många, men inte för alla. Planera för din flyttstädning i god tid. Så här undviker du missar och besvikelser.

I de allra flesta fall är det positivt att flytta in i en ny bostad. Kanske har man fått större ytor och mera plats, kanske flyttar man ihop med sin älskade. Ofta finns också ett barn eller två i släptåg. Men något som kan sänka stämningen rejält, är om det är smutsigt och ofräscht på den nya adressen. Ingen vill börja med att röja och leta fram dammsugare och städgrejer. Grus och damm på golvet, eller till och med gammal mat i kylen, kan sänka vilken optimist som helst. Det kan vara en god idé att kolla saken innan flyttlasset går iväg. Prata med mäklaren och säkra att säljaren tar sitt ansvar, eller hör dig för med hyresvärden dit du flyttar så kan du förhoppningsvis få hjälp med att undvika den här besvikelsen.

Vad ingår i en flyttstädning?

Ibland blir det diskussion om detaljerna i utförd städning i samband med ut- och inflyttning. Under vintertid kan till exempel fönsterputsning undantas, om det är många kallgrader. Rengöring av till exempel förråd, garage eller röjning i trädgården är något annat man bör diskutera. Det kan påverka priset, men också din plan för när du förväntas tömma hemmet när du flyttar ut. Tunga möbler måste undan och det du har utomhus berörs också. Det är mycket att stå i, när man lämnar en plats och kommer till en ny. Och lätt att missa det finstilta i kontraktet med den som gör städningen. Försök ändå hitta tid för att gå igenom detaljerna. Det tjänar alla på i slutänden.

Gör upp i god tid

Vi människor är olika och har varierande förväntningar på saker och ting. Att det ska göras en flyttstädning är självklart, det är en svensk praxis. Men att rengöra eller ens att tömma bostaden är inte alls standard i andra länder. Det kan vara bra att känna till både för den som lämnar och den som flyttar in. En del firmor följer en standard för vad som ska göras. Några generella saker är att garderober och köksskåp torkas av, fönsterbänkar, väggar och tak dammas. Synliga ventiler blir rengjorda och även golvlisterna och strömbrytarna. Ställ frågor om vad som avviker eller kostar extra när du gör din beställning.

29 Mar 2020

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.