5 frågor till ett städproffs

Idag har vi på Städa Effektivt passat på att ställa fem frågor om effektiv städning till en städare som bland annat arbetar med hemstädning i Nacka och andra närbelägna kommuner i Stockholm. Först var vi givetvis intresserade av städaryrket som sådant, men har även fått svar på hur man kan göra sin hemstädning mer effektiv.

 

  1. Vad krävs för att bli en riktigt bra städare?

 

Du bör vara systematisk och noggrann för att bli en duktig städare. Självklart har de flesta städföretag idag färdiga system som du som städare kan följa när du jobbar, men det gäller att vara noga och utföra varje punkt för att det ska bli bra. De flesta kan lära sig att städa hyfsat, men för att bli riktigt duktig krävs det att du tänker till och planerar, samt arbetar upp en hastighet i jobbet så att det går snabbt. Då blir det rent och snyggt på kort tid. En relativt god fysik krävs också förstås.

 

  1. Hur får man bäst bort kakelfläckar i badrummet?

 

Det bästa är alltid att förebygga, till exempel att skrapa duschväggarna med gummiskrapa snabbt efter att man har duschat och att torka av handfatet med en mikrofibertrasa när man är färdig med tandborstningen på kvällen till exempel. Om fläckarna redan har uppstått är det bästa att använda ett rengöringsmedel som är surt, till exempel med ättika eller citron i. Men man måste alltid vara försiktig om man har känsligt kakel eller natursten i sin badrumsinredning.

 

  1. Bästa tipset för en effektiv storstädning?

 

Planera! Se alltid till att ha en plan så att du vet vad som ska göras i varje rum och i vilken ordning det ska göras. Så jobbar nämligen vi proffs.

 

  1. Vilka rengöringsmedel behöver jag hemma?

 

Rengöringsmedel finns det horder av ute på marknaden, men i praktiken behöver du bara några få. Ett surt rengöringsmedel för att få bort kalkfläckar i badrum och kök, toalettrengöringsmedel, golvrengöringsmedel, fönstren kan putsas med hjälp av diskmedel blandat med lite sprit. Mer än så behövs egentligen inte. Det är viktigare att satsa på bra redskap, framför allt en bra dammsugare, mopp och mikrofibertrasor. Den mekaniska rengöringen tar hand om det mesta. Till resten räcker det med ett fåtal allsidiga rengöringsmedel

 

  1. Hur håller man enklast rent i hemmet hos en barnfamilj med djur?

 

Tips nummer ett är givetvis att ta hjälp med sin hemstädning. Att få avlastning en gång per vecka eller varannan vecka gör under! Sen skulle jag säga att det bästa är att försöka göra lite varje dag istället för att klämma in en större städning en gång per vecka. Det är lättare att övertyga barnen att hjälpa till om de får ett par uppgifter som tar tio minuter istället för att de ska hjälpa till i ett par timmar i sträck. Det är inte kul som förälder heller att stå och gno. Städa köket 15 minuter en dag, dammsug vardagsrum och sovrum 15 minuter nästa dag, dagen därefter får badrummet en snabbrengöring och så vidare. Så hålls det kontinuerligt rent och fräscht utan att det känns som en stor mängd jobb.

 

Vi säger stort tack för de utförliga svaren!

23 Nov 2016

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.