Blogg

Tvätta fönster är ett evighetsjobb

12 feb 2018

Tvätta fönster kan vara ett ganska drygt jobb. Särskilt om man har många och stora fönster. Just det att ha många och stora fönster har blivit allt mer populärt i nya hus. Vi vill släppa in solljuset helt enkelt.

I takt med att vi blivit mer medvetna om hur bra vi mår av ljus har efterfrågan på stora fönster vuxit. I många nya hus väljer vi till och med att bygga hela fasader av glas, vilket utmanar oss att tvätta våra fönster mer frekvent. Bor man i en storstad blir behovet att tvätta fönster större på grund av alla avgaser.

Vi har ingen som är hemma och städar

Vi tvättar ju inte fönster på samma sätt som vi gjorde för några generationer tillbaka. Då var våra mammor ofta hemma och arbetade som hemmafruar. När barnen blev större och gick till skolan, behövde mammorna inte ta hand om dem på dagarna, och hade en annan möjlighet att tvätta och städa. Sedan dess har vi knappt några mammor som stannar hemma och tar hand om hemmet. I Sverige arbetar både män och kvinnor nästan lika frekvent. I andra länder stannar mammorna hemma mycket längre än här. Vi har en ganska så jämlik arbetsmarknad, i Norden.

Vi har allt mindre tid att städa

Det innebär att inte så sällan, har vi inte samma tid att lägga på städning, och fönstertvätt som förut. När båda arbetar, behöver någon annan städa hemma. För det finns möjligheter att dra av som mest 50 procent, eller 25.000 kronor per år och person. Är du över 65 kan du dra av som mest 50.000 kronor och som mest 50 procent av arbetskostnaderna, vilket möjliggör för dig som inte hinner städa och tvätta fönster att anlita någon som kan komma och göra det åt dig. Du kan till och med be dem komma då du inte är hemma, så kan du få komma hem till rena fönster efter jobbet.

Tvätta fönster ofta om man bor nära väg

Känner du att du inte hinner med den vanliga veckostädningen, eller storstädningen, kan du be samma företag att städa och tvätta fönster. Bor man nära en motorväg kan man behöva få dem tvättade minst en gång per säsong. Det kommer så pass mycket sot och avgaser från vägarna att fönstren behöver tvättas så pass ofta. Bor man högt upp i ett flerfamiljshus, behöver man inte tvätta dem lika ofta som om man bor på markplanet. 

Så hittar du rätt företag för fönsterputs

Känner du inte till något företag som putsar fönster, kan du med fördel söka efter ett på nätet. Då kan du googla fönsterputs, och så namnet på den ort där du bor. Bor du till exempel i Stockholm kan du kika på detta företag: fönsterputsstockholm.net

Begära offert på hemstädning – En checklista

24 jan 2018

När en hantverkare (exempelvis snickare, målare etc.) i Helsingborg, ska anlitas tar de flesta konsumenter först in en offert där pris och arbetet preciseras. För att underlätta för konsumenterna finns flera kompletta offertmallar att ladda hem från nätet. Mallar som skapar mindre missförstånd och ökar tydligheten gällande offerten. När det kommer till RUT-arbeten så som hemstädning, barnpassning och trädgårdsarbete är utbudet av mallar betydligt mindre. Det gör också att det onödigt ofta uppstår dispyter gällande vad som egentligen bestämts.

Planerar du att begära offerter på hemstädning i Helsingborg bör du minst tänka på följande:

Bakgrundskontroll

Via Råd & Röns hemsida går det att snabbt att se vilka företag i Helsingborg som valt att gå emot Konsumentverkets guidning i tvister mellan konsumenter och dessa företag. På hemsidan går det att filtrera fram företag utifrån stad och område och kontrollen tar inte mer än ett par minuter. Det bör vara det första man gör innan ens offertförfrågningar skickas iväg. Finns städföretaget med på listan bör de undvikas.

En annan bakgrundskoll kan ske via Eniro eller Hitta. Ange att du söker efter ”Hemstädning Helsingborg” och få upp en lista på företag som erbjuder denna tjänst i angivet område. För det första finns det recensionsfunktion på dessa sidor vilket gör att man kan se vad andra har skrivit om dem (kom ihåg att även recensioner kan köpas). För det andra kan man se att företaget verkligen har en postadress och är registrerad i Helsingborg. Det går även att söka på Allabolag.se vilket är en sida som listar alla Aktiebolag och visar dess deklarerad omsättning och vinst. Finns det lång historik med god omsättning ökar chansen att det är ett seriöst hemstädningsföretag.

Krav på offerten

Om du skickar ut offertförfrågan till alla företag i Helsingborg (som främst erbjuder hemstädning) kommer du troligtvis få lika många olika uppställningar på offerten som antal företag. Det finns ingen färdig standardiserad mall vilket gör att offerterna kan bli extremt olika skapade. Av den anledningen bör du först funderat över vad du anser vara viktigt och vad du kräver att företagen nämner.

Att de skriver kontaktuppgifter och pris är en självklarhet men priset ska både anges före och efter RUT-avdrag. Kom ihåg att även kontrollera att du får göra RUT-avdrag (att du har avdrag kvar att utnyttja) vilket kan ske via Skatteverkets hemsida.

I offerten ska det också framgå om det är fast pris för hemstädningen eller löpande timpris. Det ska även alltid framgå när betalning ska ske och om det finns någon städgaranti. Med städgaranti menas i korthet att man kan få felaktigheter i städningen ordnade utan att det kostar extra. En garanti helt enkelt att man ska bli nöjd med resultatet.

Kom ihåg att alltid behålla en kopia på offerten och betala aldrig hemstädningen förrän du är nöjd. Skulle det bli en tvist mellan dig och städföretaget är offerten ett skriftligt bevis på vad ni kommit överrens om. Av den anledning ska du alltid bevara en påskriven offert till arbetet är klart och betalt. Läs mer här: www.hemstädninghelsingborg.se.

Viktiga steg för en lyckad biltvätt på egen hand

19 okt 2017

Många åker till en biltvätt för att få bilen ren, snarare än att göra jobbet på egen hand. Bor man i en större stad som Stockholm finns ofta en biltvätt precis runt hörnet och är då särskilt enkelt. Är man ute i fel tid, till exempel tidigt på våren, kan köerna dock vara långa. Vill man få bilen tvättad snabbt kan det vara ett bättre alternativ att helt enkelt göra det själv, istället för att köa i timmar till biltvätten. Oavsett om man bor i Stockholm eller på glesbygden och har bråttom eller inte, kan man spara en hel del pengar på det också.

Avfettning

Avfettningen är mycket viktig om man ska få en riktigt ren och fin bil, och är således inget moment man bör fuska med. Det är nämligen en betydande del av grundarbetet, och fusk i den här delen av en biltvätt är något man får betala ganska mycket för vid senare tillfällen. Just att fuska med avfettningen kan få som konsekvens att bilen inte blir helt ren, samt en ökad risk för fula repor. Glöm inte att titta på typen av avfettningsmedel du använder – sommartvätt är en sak, och vintertvätt en annan.

Spolningen

Även spolningen är såklart en viktig del av en biltvätt. Undvik helst spolning som endast sker med slang utan munstycke. Trycket blir nästan alltid för klent, helt enkelt. Betydligt bättre är att använda en högtryckstvätt för att få den styrka som krävs i vattnet. Har man ingen högtryckstvätt kan det vara läge att investera i en, även om de ofta kan vara ganska dyra. Andrahandsmarknaden är dock gynnsam med tanke på den långa livslängden. Det kan således löna sig rejält att titta på olika köp- och säljsajter.

Använd svamp

För en riktigt lyckad biltvätt på egen hand krävs schamponering med svamp. Det här kan vara särskilt svårt vintertid i större städer som Stockholm, där du tenderar att få särskilt mycket smuts när slasket kommer. Det här gäller givetvis inte bara i Stockholm, men risken kan vara större där med tanke på den täta trafiken och alla bilar som skvätter upp smuts. Ifall vintersmutsen inte försvinner helt lämnar den en ful, grå hinna efter att bilen har blivit torr.

Själva valet av bilschampo spelar mindre roll för att få bilen ren. Desto mer viktigt är det att vara noga med svampen, som bör vara ren och dessutom ganska stor för att kunna sköta biltvätten så effektivt som möjligt. Börja med att tvätta bilens övre delar för att sedan jobba dig nedåt, alltid med cirkulära rörelser.


Det finns gott om företag som genomför biltvätt i Stockholm om du inte skulle orka eller ha tid att genomföra den själv.

Dålig flyttstädning i Stockholm

24 sep 2017

I och med att det hela tiden kommer rapporter om där folk ska flytta in i en ny bostad och där de inte kunnat göra detta på grund av bostaden i fråga inte varit städad så kan det vara på sin plats att klargöra lite om hur en flyttstädning ska se ut. Först och främst: en flyttstädning ska alltid genomföras och detta oavsett om man bor i Stockholm, Kiruna eller Malmö – om ingenting annat sagts mellan dig och de nya ägarna förstås. Man kan exempelvis komma överens om att en del av hyran ska betalas av dig eller något annat och därmed också slippa genomföra en flyttstädning; annars finns det inga ursäkter.

Det man kan säga om en flyttstädning rent generellt är att det innebär att precis allt ska städas och att vi mer detaljerat kommer att gå igenom detta nedan. Jobbet med en flyttstädning är hårt och man måste vara noggrann för att få godkänt; får man inte det så finns det en ekonomiskt aspekt i det hela och detta innebärande att de nya ägarna till bostaden kan komma att anlita en städfirma och därefter skicka räkningen till den som inte städat. Något som alltså är vanligare än vad man tror och något som definitivt blivit ett vanligt förekommande fenomen under senare och särskilt sett till den stad där flest flyttar äger rum: Stockholm.

Det är alltså inte ovanligt att en familj står inför att flytta in och väl på plats i den nya bostaden så får man sätta igång med att städa eller ringa in en städfirma akut; en sorglig situation som verkligen inte behöver förekomma. Detta om den som flyttat redan på ett tidigt stadium kontaktat samma flyttfirma och anlitat den för sin flyttstädning; priset hade då blivit billigare (akut städning är alltid, av förklarliga skäl, dyrare) och framförallt så hade familjen kunnat besparats en hel del bekymmer. Något som också är anledningen till att en flyttstädning ska ske – man underlättar för varandra; både som in- och utflyttande. Dessutom så kan man använda sitt rot-avdrag för en flyttstädning också, en detalj som ytterligare talar för att man ska anlita en professionell städfirma snarare än att göra det på egen hand.

Det här ingår i en flyttstädning i Stockholm

Med detta sagt så tänkte vi gå igenom lite om vad som omfattas och vad som måste genomföras vid en flyttstädning. För enkelhetens skull så radar vi upp alla punkter och vi säger att det är du som ska flytta inom Stockholm. Kort sagt: det här måste du städa.

 • Badrummet. Här ska du rengöra golvbrunnar och avlopp, du ska se till att kakel och klinkers är skinande, du måste torka av speglar, dusch/badkar ska vara rena och naturligtvis ska alla skåp och hyllor rensas och rengöras. Handfat – skinande!
 • Köket. Samma gäller här. Frosta av frysen, rengör den och kylen rejält. spisen ska vara ordentligt rengjord och det här gäller såväl på in- som utsida. Även bakom – du måste dra fram spisen och rengöra där. Golv, hyllor, skåp och andra ytor ska vara rena.
 • Lister ska torkas av.
 • Vägguttag ska rengöras.
 • Alla golv ska dammsugas och torkas.
 • Fönstren ska putsas och detta gäller samtliga sidor – de flesta har fyra; något som innebär att du måste öppna och göra rent insidorna också.

Hemstädning med rut-avdraget i Göteborg

20 sep 2017

De större svenska städerna – Stockholm, Göteborg och Malmö – och personer boende i dessa upplever ofta, och med all rätt, en mer stressad tillvaro än vad personer i mindre städer gör. Det finns en annan puls, det finns fler människor och allt tar lite längre tid i exempelvis Göteborg än vad fallet är i exempelvis Mora. På gott och ont – väljer man att bosätta sig i Göteborg så finns det också stora fördelar och man lär sig snabbt att uppskatta den puls och den aura av storstad som finns där.

Det som dock kan upplevas som problematiskt i exempelvis Göteborg handlar om att de vardagliga sysslorna och plikterna som man har i sitt hem ofta får stryka på foten och detta helt beroende på att man – helt enkelt – inte hinner med sig och att det är just avstånd kontra många invånare som ställer till det. Detsamma ser man i Stockholm – vägen till- och från jobbet tar för lång tid att pendla, man sitter i bilköer, man sitter fast i tunnelbanan (Stockholm) eller på spårvagnen i Göteborg och har man därtill en familj med barn så prioriteras de och deras aktiviteter – naturligtvis! – före exempelvis hemstädning.

Det är också av dessa skäl som man kan se att rut-avdraget till stor del är något som är exkluderat till större städer och där en familj i exempelvis Göteborg till större del väljer att ta extern hjälp med sin hemstädning än vad motsvarande familj i exempelvis Mora gör. En familj i Mora kan naturligtvis också välja att dra av sin hemstädning på deklarationen och få tillbaka summan på skatten – men de har inte ett lika stort behov som familjen i Göteborg eller Stockholm har och avstår därför.

Det är därför som många också upplever att rut-avdraget är orättvist då det till stor del handlar om att familjer och personer i Stockholm, Göteborg och Malmö är de som gynnas och som använder sig av professionell hjälp med exempelvis hemstädning i en betydligt större omfattning; något som man kan tycka vad man vill om. Som sagt: det går att använda över hela Sverige och det skapar mer kvalitetstid för de familjer i Göteborg som använder det för hemstädning. Så enkelt är det.

Billig hemstädning i Göteborg

Det som dock ytterligare kan spä på missnöjet gällande hemstädning och andra hushållsnära tjänster som faller in under rut-avdraget är det faktum att det är billigt som det redan är i de städer vi nämnde ovan. I Göteborg finns det nämligen väldigt många verksamma städföretag och konkurrensen dem emellan ha gjort att priserna dalat ganska rejält.  Man kan således som privatperson och familj i Göteborg använda sig av denna konkurrens, man kan ta in offerter, träffa olika städföretag och jämföra fram till dess att man hittat ett bra pris för sin hemstädning – något som inte är möjligt i en mindre stad där det inte finns lika många städfirmor.

Det här låga priset kan dock vara väldigt bra att ha i framtiden för familjer i Göteborg och detta beroende på att rut-avdraget redan vid årsskiftet kommer att halveras; för deras skull får vi således hoppas att priserna inte höjs. Då blir det nämligen lite svårare att få ihop livspusslet och svårare att skaffa den kvalitet med familjen man behöver.

Hemstädning och professionell hjälp med denna till ett bra pris har varit ett avgörande bidrag till detta för många familjer i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Flyttstädning - ett viktigt moment

20 sep 2017

Vad innebär egentligen en flytt i Stockholm och vilka svårigheter kan komma vid en sådan? Ja, det som skiljer en flytt i Stockholm mot en flytt som äger rum i en annan stad är att den ofta tar betydligt längre tid att genomföra och att många ytter faktorer ligger till grund för detta.

Kort sagt; en flytt i Stockholm påverkas av hur lägenheterna ser ut – höga fastigheter, smala passager och trånga trappor – samt hur trafiken ser ut. Lägger man därtill att det finns en stor brist på parkeringsplatser så förstår man också varför en flytt där tar längre tid att genomföra än vad motsvarande möblemang tar att transportera mellan två stycken bostäder i exempelvis Mora. Det som är gemensamt vid varje flytt – oavsett om staden är Stockholm eller Mora – är att det finns ett moment som måste skötas innan man kan lämna över nycklarna till de nya ägarna till bostaden.

Man måste städa och man måste genomföra en så kallad flyttstädning; något som visat sig vara problematiskt i Stockholm och där ett stort fusk kring detta viktiga moment kommit att visa sig. en naturlig förklaring till detta är att man – helt enkelt – inte hinner; alla moment vi nämnde ovan tar för lång tid och indirekt så rinner detta över en flyttstädning och gör att denna sker slarvigt eller inte alls. Det här kan låta simpelt, men faktum är att det finns en viss ekonomiskt risk i detta.

Anlita en städfirma för din flyttstädning

Genomför man inte sin flyttstädning – den är obligatorisk så länge inget annat är sagt mellan dig och de nya ägarna – så riskerar man nämligen att drabbas av krav på ersättning. En ganska saftig sådan och av den anledningen så tycker vi att man ska anlita professionell hjälp med en gång. Menas med detta; känner man vid en flytt i Stockholm att tiden börjar bli knapp eller att man inte kommer att orka genomföra en flyttstädning så bör man direkt kontakta en professionell städfirma.

Det går att använda rut-avdraget och därigenom halvera kostnaden. Visst – du kommer att få betala en slant, men summan kommer att vara betydligt lägre än om du får en räkning av de som flyttat till din gamla bostad. Dessutom kan du lämna ett rent hem med ett rent samvete också; något som är det bästa med att anlita professionell hjälp med en flyttstädning.

Städning med ångtvätt – tips och råd

20 sep 2017

Allt fler upptäcker ångtvätten som städhjälpmedel. Vatten är helt enkelt ett bra rengöringsmedel.

Men varför har förångat vatten en så bra rengöringseffekt? Hemligheter ligger i kombinationen av strålen och den höga temperaturen.  Andra starka fördelar är att ångtvätten kommer åt svåråtkomliga områden och ger en noggrannare rengöringseffekt. Helt utan kemikalier dessutom. Din storstädning kommer inte att kännas lika oöverkomlig om du använder en ångtvätt. 

Går att kombinera med borste

I vissa fall kan man dessutom kombinera ångan med någon form av mekanisk rengöring, exempelvis en borste eller duk. Ett annat stort plus är att ångan tar bort alla mineraler ur vattnet, vilket gör att ångtvätten inte lämnar efter några förfulande kalkavlagringar eller ränder.

Allt går helt enkelt så mycket lättare med ånga. Smuts och fett upplöses på några sekunder och du kommer inte behöva ställa dig på knä och utföra en massa slitsamt skrubbande. Här kommer det kanske allra bästa med en ångtvättmaskin: du kommer spara tid och kommer att kunna ägna dig åt roligare saker i livet.

Samma princip som en tryckkokare

Ångtvättens funktion har samma principer som en tryckkokare. Vattnet värms upp i en panna tills det kokar och ångan bildas. Denna förångningsprocess tar mellan en och sex minuter, beroende på hur stark just din maskin är.  Tänk på att ångan bildas snabbast och enklast om tanken inte är full till hundra procent. Ångtrycket blir högre när tanken inte är helt full och smutsupplösningen går snabbare. Varmvatten gör dessutom att upphettningsprocessen går snabbare.

Vi avslutar med sju starka skäl till att använda ånga i städningen:

 • Det är skonsamt mot miljön. Det behövs inga rengöringsmedel och det går åt mindre vatten.
 • Mångsidigheten – ånga fungerar för rengöring av kök och badrum, men också fönster. Dessutom fungerar det utmärkt för strykning och för att göra rent textilier.
 • Det blir rent och hygieniskt – även i hörn och andra svåråtkomliga utrymmen.
 • Det sparar tid – ångan gör att allt går snabbt och smidigt.
 • Du behöver inte ta i – du kan glömma slitsam polering och skrubbning om du skaffar dig en ångtvätt.
 • Det är hälsosamt och bra för huden eftersom du inte behöver använda rengöringsmedel.
 • Du sparar pengar – inga medel och du behöver använda mindre vatten än vid traditionell städning.

Här kan du läsa mer om olika aspekter av städning och rengöring. 

Hur du kan hitta rätt städfirma

19 sep 2017

Allt sedan Rut-avdraget såg dagens ljus och gjorde det möjligt för familjer att underlätta sin vardag genom att ta hjälp med hushållsnära tjänster i from av städning, tvätt, disk med mera så har branschen kommit att öka. En naturlig följd av den ökade efterfrågan. Kan man som familj använda rut-avdraget och dra av 50% av det totala beloppet hos en anlitad städfirma – ja, då är det i många fall ett lite för bra erbjudande för att tacka nej till. Fler kunder ser en vinning i att låta en städfirma sköta städningen och genom detta få mer tid över – fler företag ser en möjlighet att starta upp- och få många uppdrag.

Sammanfattningsvis och på det hela taget så har rut-avdraget varit väldigt bra; fler jobb har skapats, fler familjer har fått det lite enklare i sin vardag och på köpet så har de svarta pengarna – som tidigare florerade i en hög utsträckning inom städbranschen – i stort sett försvunnit.

Dock: det finns även några negativa aspekter som man måste peka på. Det här gäller nästan uteslutande det faktum att fler städföretag startat upp och det handlar om den kvalitet som många erbjuder. Fler än en städfirma som startat upp i kölvattnet av rut-avdraget ser nämligen en chans till snabba pengar snarare än att tjäna pengar genom ett bra jobb. Det vill säga – man erbjuder sina tjänster till ett väldigt förmånligt pris; men man klarar inte av att leverera det jobb som man åtagit sig enligt den kvalitet man som kund har rätt att förvänta sig.

Ett problem i detta är att man faktiskt som städfirma arbetar hemma hos någon. Just det – om du och din familj i exempelvis Västerås känner att ert liv skulle bli lite enklare av hjälpen från en städfirma så är det oundvikligen så att ni A) måste lämna ifrån er en nyckel och B) låta en okänd person komma in ert hem och vandra omkring i er personliga sfär. Inte helt oproblematiskt sett till rapporter som rört exempelvis försvunna föremål och andra otrevligheter i samband med städning.

Vårt råd här är att vara lite försiktig och att man verkligen ser till att den städfirma man anlitar – i Västerås eller någon annan stad – verkligen är att lita på. Några nycklar till att hitta rätt städfirma tänkte vi sammanställa här nedan. Kort sagt – följer du dessa punkter så löper du mindre risk att bli lurad.

 • Genom att ta in fler offerter så får du också en bild av vad som är rimligt. Kontakta fler än en städfirma och jämför priserna – välj bort det billigaste och det dyraste alternativen.
 • Hur jobbar man? Begär först och främst en provstädning. Ska du låta en städfirma städa ditt hus i Västerås så bör det även ligga i deras intresse att veta hur lång tid en städning tar. Detta så att de kan anpassa scheman och så vidare.
 • Vem städar? Viktigast – enligt oss – är att samma person kan återvända hela tiden. Detta alltså om du söker regelbunden städning. Genom att samma person städar så kommer du att känna större trygghet och bygga upp ett förtroende som håller i längden. Något som är viktigt och med att det, som sagt, handlar om ditt hem.

Här finns en städfirma i Västerås: http://www.städfirmavästerås.nu/.

Kontorsstädning är lukrativt i Stockholm

6 sep 2017

En effekt av rut-avdraget är det faktum att fler och fler städföretag kommit att starta sina verksamheter. Något som är extra tydligt i den stad där rut-avdraget varit som mest använt och där man sett att privatpersoner valt att använda denna skattesubvention mer än någon annanstans i Sverige; nämligen i Stockholm. Sedan 2007 så har det helt enkelt kommit fram fler städföretag i Stockholm och detta har varit enbart positivt för kunderna. Som alltid då man ser en ökad konkurrens så ser man också att en lägre prisbild utkristalliserar sig och gällande städbranschen i Stockholm så är detta heller inget undantag utan snarare än regel.

För städföretagen i fråga så innebär det dock att man får lite svårare att nå kunderna och att man även måste se till att specialisera- och nischa sig inom vissa områden. Något som gjort att många städföretag exempelvis övergett hemstädning då konkurrensen där visat sig vara för tuff och där man istället siktat in sig på andra områden, försökt att bli bäst där och därmed också blir det självklara valet just där. Ett naturligt sätt att hitta en ökad lönsamhet; men vilka områden är det då det rör sig om för städföretag i Stockholm som sökt sig bort från exempelvis hemstädning?

Vi tänkte rada upp några av dessa nedan och samtidigt ge en liten kommentar kring dessa områden för att ge en lite bättre bild av hur stor konkurrensen mellan städföretagen i Stockholm är i dagsläget.

 • Kontorsstädning. I Stockholm finns det flest kontor i Sverige och kan man – som många städföretag gör i dagsläget – erbjuda sina tjänster inom kontorsstädning så har man en väldigt lukrativ marknad framför sig. Dock – för att genomföra en kontorsstädning så krävs det lite mer än vid en städning hemma hos en privatperson och det här gör att många städfirmor i Stockholm – helt enkelt – saknar kompetensen. En kontorsstädning innebär att man måste jobba på kvällstid, att man rör sig bland känsliga maskiner – datorer, skrivare, kopiatorer – och att man således måste vara både effektiv och försiktig. Kan man skaffa många kunder inom kontorsstädning i Stockholm – ja, då har man också en stor lönsamhet att se fram emot som städfirma. Utöver kontorsstädning så kan vi här även nämna exempelvis butiksstädning som ett liknande område.
 • Flyttstädning. Antalet dagliga flyttar i Stockholm skiljer sig markant jämfört med andra städer i Sverige.En skakig andrahands-marknad, skyhöga priser för bostäder och – naturligtvis – en stor inflyttning ligger bakom alla dessa flyttar och gemensamt är att man vid varje flytt måste städa ur sin gamla bostad. Många personer i Stockholm väljer professionell hjälp för sin flyttstädning och denna del av städbranschen är således oerhört lukrativ och lönsam. Detsamma gäller här en visningsstädning som äger rum innan någon ska sälja sin bostad.

Byggstädning – vad ingår?

6 sep 2017

Att göra en byggstädning är nödvändigt för byggstädningatt en besiktningsman ska kunna göra en bra analys av nybygget. Vad som exakt ingår kan man dock tycka lite olika om. Ofta handlar det om att få bort gips, spån och annat som blivit kvar efter ett bygge.

Många som anlitar en firma för sin byggstädning gör det för att få en grundlig städning först, för att sedan göra själva finstädningen själv. Andra anlitar gärna en firma som gör allt från att ta bort gips och spån, till finare städning, så som att putsa fönster till exempel.

Då många firmors begrepp ser lite olika ut, har vi tittat på en slumpmässigt utvald firma i Stockholm för att höra deras process. Den här firman i Stockholm är nödvändigtvis inte representativ för andra firmor på andra platser i landet. Däremot kan det ge en överblick.

Grovstädning

Under grovstädningen tas större föremål och smuts bort. Efter ett bygge kan det bli över många saker som måste tas bort innan finare städning kan påbörjas. Det här kan bland annat vara papp, kartong, tejp eller masonitskivor. Här görs även grövre dammsugande och avtorkning av väggarna. Här erbjuder stockholmsfirman vi tittade på även bortforsling av bråtet, förutsatt att det finns en överenskommelse sen innan.

Slutstädning

Vid slutstädningen rengör den här firman i Stockholm alla ytor. Alla firmor som erbjuder byggstädning erbjuder nödvändigtvis inte finstädning, utan kanske istället slutar vid den grövre städningen. Givetvis erbjuder de flesta firmor som har byggstädning även andra typer av städning.

Vid rengöringen av alla ytor ingår bland annat golvtorkning och dammsugning, och även rengöring med medel om det finns fläckar som kräver det. Den här firman skriver dock att endast nåbara fönster ingår. Ofta är detta inget problem, men lagerlokaler och liknande kan ha fönster som sitter högt uppe på väggarna.

Finstädning

Det är nu som de sista detaljerna görs. I den här firman ingår allt rengöringsmaterial, dammsugare och så vidare i priset. Här tillkommer heller inga avgifter på priset på man får. Tänk dock på att detta inte behöver gälla överallt. Många firmor kanske förväntar sig att du har en egen dammsugare, eller egna rengöringsmedel. Om du är osäker är det bäst att helt enkelt fråga.

Dock förutsätter de flesta firmor, även den här, att lokalen är tömd från hinder som kan vara i vägen. Med detta menas saker som inte ska städas, exempelvis byggmaskiner och verktyg. Även byggmaterial skall vara bortforslat vid tiden för städningen om denna firma anlitas. Samma kan antas gälla nästan alla andra firmor.

Något annat som de flesta firmor ställer som krav är att vatten ska finnas tillgängligt. Vanligtvis när man anlitar städfirmor brukar detta inte vara något problem, men när det handlar om just byggstädning sker det oftast i städobjekt där rinnande vatten inte hunnit fixas än.

Certifierad hemstädning i Stockholm

29 aug 2017

Att arbeta inom städhjälpen är ingen lek. Tvärt om är det hårt arbete som kräver stor expertis och kunskaper. För att branschen ska kunna utvecklas ännu mer än vad den är idag, samt växa och bli ännu bättre finns det speciella utbildningar att gå. Detta är för att kunderna som anlitar hemstädning i Stockholm och på andra större orter ska kunna få ett så bra resultat som möjligt och vidare rekommendera företagen som de anlitat.

En utbildning som innefattar alla aspekter inom hemstädning

Utbildningen är ett samarbete mellan Vileda Professional och K2Comfort, som avslutas med ett speciellt certifikat till de som gått utbildningen. I denna utbildning ingår en noggrann genomgång av alla aspekter inom hemstädningen, exempelvis typer av golv, hygienkrav, ergonomi och inredning med flera.

Syftet med denna utbildning är att hjälpa till att höja statusnivån på städyrket, vilken idag tyvärr är ganska låg. Både hos potentiella kunder, men också inom städföretagen hos de anställda. Projektet började hos K2Comfort som redan i startgroparna utbildade sin personal och som sedan dess haft ett effektivitetstänk som både gynnar kunderna och de anställda.

Redan ett flertal certifikat utgivna, trots nystartad utbildning

Trots att utbildningen är ganska ny på marknaden har certifikat redan börjat delas ut. Med tanke på att städbranschen redan vuxit explosionsartat under de senaste åren, är det inte helt omöjligt att tänka sig att konkurrensen kommer hårdna ännu mer bland de etablerade företagen i framtiden. Då kan det vara bra att ha möjligheten att visa upp ett certifikat.

Städfirmorna har expanderat, speciellt i Stockholm

Redan idag är konkurrensen hård då det finns så pass många företag som sysslar med städhjälp. Ta Stockholm till exempel. Som tätbefolkad huvudstad med entreprenörer i varje hörn, uppstår ofta tidsbrist hos familjer som då söker hjälp när det kommer till hushållsnära tjänster som storstädning i Stockholm. Detta är något som städfirmorna snappat upp och därav expanderat för att kunna vara med i konkurrensen om kunderna.

RUT-avdraget har förändrat marknaden

Sedan RUT infördes för privatpersoner år 2009, har hemstädningen ökat lavinartat i Stockholm. Det är den stad i hela landet som använder sig av mest hjälp från städfirmor. Oavsett vad det gäller och över hur lång tid. Vissa har behov av att få hjälp med städning oftare än vad andra har och väljer kanske därför att anlita städhjälp ett flertal gånger i månaden, medan andra inte har så stort behov och endast behöver hjälp ett fåtal gånger varje år, eller ännu mer sällan än så.

Certifikaten kommer hjälpa till att konkurrera i framtiden

Oavsett hur mycket eller lite hjälp som kunderna behöver, är det någon av städfirmorna som kommer få jobbet. Konkurrensen är därför stor, speciellt bland städfirmorna som erbjuder hemstädning i Stockholm. På grund av detta kommer det i framtiden att hjälpa till i konkurrensen om kunderna, om en städfirma kan visa upp certifierade anställda. För precis som med alla andra hushållsnära och icke hushållsnära tjänster som kan anlitas, känns det alltid tryggare att vända sig till en yrkesperson som är certifierad i yrket.

Välj rätt skurmaskin

22 aug 2017

En ordentlig skurmaskin kostar relativt mycket och därmed är det viktigt att först se över behov och jämföra olika modeller utifrån det behov man har. Det finns allt från de allra enklaste till de mycket avancerade (och betydligt dyrare) modellerna. Genom att välja en modell som möter det behov som finns kan man därmed både få bättre resultat och hålla nere kostnaden.

Stor och snabb – eller liten och smidig

Storleken på skurmaskinen avgör två saker. För det första hur stor yta som kan städas per timme och för det andra var den kommer åt att städa. Är det exempelvis en gymnastiksal kan en större modell väljas. Med den ökade bredden kan större yta skuras på kortare tid. Är det däremot ett café eller annan yta med smalare passager och områden som är svåra att komma åt kan en smalare modell vara mer passande.

Gällande storlek kan man även utgå från var den kommer att stå när den inte används. Ska den stå i en mindre städskrubb bör modell utifrån det väljas.

Material på golvet avgör skuralternativ

En skurmaskin kan skura golvet på flera olika sätt. De olika sätten passar olika golvmaterial och därmed kan underlaget på ett sätt påverka val av maskin.

Rondell

Rondellmodellen är den överlägset vanligaste modellen. Den tvättar golvet med hjälp av en rondell som cirkulerar mot golvet. Så länge som golvet är väldigt jämnt så fungerar denna metod bra. Rondell fungerar bland annat på plast, sten och linoleum.

Vibrerande skurhuvud

Ett annat alternativ är att skurhuvudet vibrerar och på detta sätt ”gnussar” bort smutsen. Denna modell köps ofta av de som vill använda maskinen till flera funktioner. Det är nämligen möjligt att, genom att ha vissa tillägg, polera alternativt slipa golvet med samma maskin.

Borsta på cylinder

När grus ska borstas bort från trottoarer och gator används ofta en borstmaskin med en cylinder. När cylindern snurrar borstas gruset effektivt bort från gatorna. Samma funktionalitet har cylinderborstar på skurmaskiner.

Dessa skurmaskiner är speciellt vanliga när det är grovt golv som ska skuras. Detta så som asfalt, cement eller grovbetong. Fördelen, i jämförelse med rondellen, är att den fungerar mycket bra på ytor som inte är släta. Dessa maskiner brukar kunna användas både till borstning och till skurning. Det som kan skilja är vilka borstar som monteras på maskinen.

Känner du dig osäker så prata alltid med en säljare om vilken skurmaskin som passar ditt behov.

Kontorsstädning nödvändigt för företag

16 aug 2017

För att bedriva en kontorsverksamhet så är det många komponenter som måste samverka för att företaget ska gå så bra som möjligt och ständigt ha en bra produktion. Här gäller det naturligtvis att den produkt man säljer håller hög klass och detta är ju det absolut viktigaste. Vidare kan man peka på att de anställda man har verkligen trivs med sitt arbete och med varandra – att känna glädje på sin arbetsplats gör alltid att de anställda lägger lite extra tid, jobbar lite hårdare och är villiga att gå den där extra milen som det så vackert heter.

Nyckeln ligger alltså i dels en bra produkt och dels att få sina anställda att känna arbetsglädje och i det sistnämnda så spelar hygienen på arbetsplatsen en stor roll. Är det smutsigt och skitigt på kontoret i fråga – ja, då är det också väldigt lätt att detta skapar vantrivsel och att de anställda känner ångest över att komma till jobbet. En känsla som smittar av sig på hela företagets produktion och här måste man som företagsledare tänka till och använda sig av kontorsstädning på regelbunden basis.

Ett kontor i Stockholm som inte använder sig av kontorsstädning  jämfört med ett som har det kommer alltid att utmärka sig till det sämre hållet, så enkelt är det bara. Man kan ha hur bra produkt som helst men så länge de anställda man har inte trivs så kommer man att få en sämre försäljning och kan man motverka detta genom att lägga en billig peng på att ha kontorsstädning mer frekvent så är ju detta något som fler borde överväga – oavsett om kontoret i fråga ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Det går ju att dra klara paraleller till sitt privata liv också – visst trivs man bättre om det är rent och snyggt omkring sig och visst känner man en större benägenhet att det ska förbli så också även i framtiden? Det är samma sak gällande kontorsstädning och har man ett rent kontor i Stockholm så kommer också de anställda där att anstränga sig för att inte smutsa ner så mycket. Renhet föder arbetsglädje som i sin tur föder ökad produktivitet – värt att tänka på för alla företagare i Stockholm och i  övriga Sverige. Man måste börja på gräsrotsnivå för att nå toppen och i det här fallet stavas det alltså kontorsstädning.

Kontorsstädning är billigt i Stockholm

Dessutom ska man här veta att det inte är någon större kostnad som man behöver lägga på denna kontorsstädning – åtminstone inte om man har detta kontor i Stockholm. Det finns nämligen väldigt många företag verksamma inom kontorsstädning just där så i Stockholm kan man egentligen välja och vraka tills man hittar det bästa priset.

Dock – man ska här inte förväxla ett billigt städjobb med bra kvalitet och här kan det alltså vara värt att inte ta den absolut billigaste firman inom kontorsstädning. Det är ganska billigt som det är och en kontorsstädning betalar ändå av sig i form av ökad arbetsmoral bland de anställda på detta kontor i Stockholm. Det är alltså än investering som är väl värd att överväga.

Innan du köper en städmaskin

17 jul 2017

Innan du köper sopmaskinen – Här har du 4 råd

Funderar du på att köpa en sopmaskin för att göra rent och fint på uppfarten eller på bostadsrättsföreningens allmänna ytor? Köp inte ”första bästa” utan tänk över behov för att lättare hitta den maskin som uppfyller behoven bäst.

Storlek på städyta

Det som främst avgör vilken sopmaskin som ska köpas in är storleken på arbetsytan. Är det en mindre yta kan det mycket väl räcka med en manuell sopmaskin. Dessa är de billigaste varianterna på marknaden och eftersom det inte finns någon motor behövs minimal service genomföras. Är det däremot större ytor kan det vara bättre med batteri- eller bensindrift. Därmed blir de enklare att köra då man inte behöver förlita sig på sin egen kraft. Hur stor yta som de olika maskinerna är tänkta att hantera brukar anges i produktinformationen.

Man bör även titta på arbetsytan och kontrollera om det finns många smala passager och om sopmaskinen kommer fram där.

Inne – eller ute?

De flesta förknippar en sopmaskin med en maskin som används på gator för att sopa upp skräp och löv. Men det finns även modeller som helt och hållet är byggda för att användas inomhus. Detta exempelvis på större ytor som lätt blir nersmutsade. En del maskiner klarar av att arbeta delvis ute och inne men hör alltid med återförsäljaren så att rätt maskin köps in. I annat är risken att de slits betydligt mer än nödvändigt.

Pressa priset genom att köpa begagnad

De lite dyrare sopmaskinerna går att lämna in som ”inbytesmaskin” hos många återförsäljare. Därmed är det inte ovanligt att de har ett utbud av begagnade produkter som då säljs med en viss garanti. Genom att köpa en begagnad kan man hålla nere priset. Men var inte dumsnål – det brukar inte löna sig i längden.

Separat eller kopplas på annat fordon?

Det finns sopmaskiner som kan kopplas på traktorer, ATV och andra fordon. Tack vare detta får man en flexibilitet gällande att ta sig längre sträckor och städa större ytor. I och med att dessa fordon är så starka kan man även ha större och bredare borstar än annars. Det är inte ovanligt med borstar som är 1,5-2 meter breda.

En privatperson klarar sig oftast med en manuell sopmaskin, är det lite större ytor kan en bensindriven prioriteras. De maskiner som kopplas till fordon är främst användbara i ladugårdar och liknande fastigheter där riktigt stora ytor ska hållas fina.

Läs mer om städmaskiner här.

Städhjälp underlättar i Stockholm

14 jul 2017

Ett populärt ord som många använder i dagsläget är livspusslet och det nämns ofta i samband med att familjer upplever svårigheter i att få bitarna till dessa att passa ihop. Kort och enkelt förklarat: man ska hinna åka mellan hem och jobb, man ska hinna lämna och hämta barnen på dagis, man ska hinna köra dessa till olika hobbies och idrotter, man ska hinna städa, laga mat, tvätta, stryka och som grädde på moset så ska man också hinna umgås.

Ser man på ordet livspussel ut det här perspektivet så förstår man också att varje bit måste vara synnerligen välsmord för att de ska gå ihop – särskilt om man ser till familjer som bor i en större stad som Stockholm och där exempelvis trafiken spelar en avgörande roll.

En familj i Stockholm måste – helt enkelt – planera sin vardag och sina liv på ett bättre sätt än vad en familj i en mindre stad behöver göra. Man; även med en god planering så kan en familj i Stockholm tvingas stryka vissa saker och detta helt beroende på att man inte hinner med sig; något måste helt enkelt försvinna och tyvärr så är detta ofta något som går ut över de roliga sakerna av ren kvalitet. Det är också för att förhindra detta som fler och fler familjer väljer en annan lösning.

Man vill inte ge upp den rena kvalitetstiden man får – den ytterst välbehövliga – och därför väljer man att att betala för städhjälp. Städhjälp har för många familjer i Stockholm visat sig vara direkt avgörande i hur vardagen ser ut och hur den förflyter; utan professionell städhjälp så skulle dessa inte hinna med sig och därför är detta något vi uppmuntrar.

Ge din familj mer tid med professionell städhjälp

Kort sagt; tillhör du en av de många familjer som har problem med att få livspusslet att gå ihop och som inte hittar någon tid att avsätta för varandra – ta extern hjälp och anlita ett företag för städhjälp.

Det är inte så dyrt och dessutom så kan ni använda – förutsatt att ni är berättigade till det – använda ert rut-avdrag också ni. Det vill säga – ni kan anlita ett städföretag för städhjälp och därefter dra av upp till halva arbetskostnaden på deklarationen och få tillbaka summan på er skatt.

Fotnot här dock: Vid årsskiftet så kommer rut-avdraget att halveras och således kommer städhjälp – inte bara i Stockholm utan i hela Sverige – att bli lite dyrare. Summan är dock ändå inte så hög och sett till vad man får i form av livskvalitet så är den att anse som en ren investering.

← Äldre inlägg

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.