Underhåll av markisen – frågor och svar

Precis som i princip allting annat på ett hus, behöver markiserna skötas om och underhållas. Att sköta om sina markiser har naturligtvis flera fördelar: Du behöver inte köpa nya markiser lika ofta, det ser allmänt bättre ut och det förhindrar att mögel kan rota sig i duken.

Rengöring av markiser och underhåll av dem är något man inte behöver göra särskilt ofta. Faktum är att det räcker med att lägga ner endast 2 timmar om året på dem för att vara på den säkra sidan. De här två timmarna gör att markiserna ser bra ut, men också att de kan brukas till sin fulla livslängd, vilket är många, många år.

Eftersom många inte gör det särskilt ofta, kan det också vara svårt att veta vad man borde och inte borde göra. Följer gör ett par vanliga frågor och svar som berör rengöring av markiser och underhåll av dem.

Kan jag använda vanligt rengöringsmedel vid rengöring av markiser?

Helst inte. En hel del kemikalier som finns ute på marknaden kan skada markiserna. På duken finns ett yttre skyddande lager som förstörs av kemikalier som finns i en rad olika medel. Använd absolut inte följande medel:

  • Klorin
  • Tralltvätt
  • Mögeltvätt

Det rekommenderas istället att du gör en egen tvållösning med ljummet vatten och tvålflingor. Tvålflingor kan vara lite svåra att få tag på, men finns i de lite mer välsorterade butikerna. Att göra en egen tvållösning är enkelt, billigt och vänligt både mot dina markiser och mot din omvärld.

Kan jag skölja av markiserna med ångtvätt eller högtryckstvätt?

Nej. Använd alltid en vanlig trädgårdsslang vid rengöring av markiserna – och då med lagom hårt tryck. Har man för hårt tryck kan det bli hål i markisvävnaden, och det är även därför som man inte bör använda sig av en högtryckstvätt för att skölja av duken. Hål i vävnaden skadar det vatten- och smutsavvisande lager som sitter över duken – därför bör man absolut inte slarva med detta.

Hur försiktig bör jag vara med väder och vind?

Beror på din markis. Generellt sett bör man ta ganska stor hänsyn till väder och vind, men givetvis beror det också på hur väl rustad din markis är för olika typer av väder. Om din markis inte har ett bra fall som leder av vatten, bör du vara särskilt försiktig vid regn. Stora vattenansamlingar på duken kan leda till stora påfrestningar, och i värsta fall att fästena i väggar eller tak lossnar helt.

När det råder snöoväder gäller samma sak. Dra in markiserna för att skydda dem. Även vid kraftiga vindbyar bör man vara försiktig. Det är därför viktigt att tänka på att rulla upp gardinerna om man ska lämna sin bostad – även om det bara gäller en dag eller två. Kommer plötsligt ett kraftigt oväder (även om det är osannolikt), kan det ju leda till skador på både hus och på markiser.

25 Nov 2016

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.