Nytt golv - hur sköter man det?

Vi har ofta en osviklig förmåga att glömma saker och ting. Har du skaffat någonting nytt så svär du förmodligen dyrt och heligt att du ska hålla den saken i ett gott skick. Vi kan säga att det handlar om en bil och att du sköter denna enligt konstens alla medel: du håller rent invändigt, du tvättar den regelbundet och du avsätter timmar på att bona och vaxa den. Just den bilen ska, till skillnad från den förra, alltid se ut att vara i nyskick.

Efter några veckor så börjar det med att du lämnar en kaffekopp i bilen, en kopp som därefter följs av några servetter som du fick med en korv som du köpt på macken. Sedan kommer en påse från McDonalds som du slänger på golvet vid passagerarsätet. Biltvätten besöker du allt mer sällan och slutligen så har du också exakt samma problem som du haft med din förra bil: du färdas i en soptipp på fyra hjul. Oförsvarligt? Kanske, men definitivt inte unikt. Vi människor - de flesta av oss - fungerar på det här sättet. Det är långt ifrån bra. Sköter man sina saker så håller de längre. Så enkelt är det.

Detta gäller såväl saker och föremål som renoveringar vi genomför i våra hem. Ett exempel på det senare gäller golv och skötseln av ett sådant. Vi kan säga att du nyligen fått ett fint trägolv lagt i ditt vardagsrum i Stockholm av en golvläggare. Det tidigare golvet hade stora fläckar, det fanns synliga sprickor, det hade börjat synas bubblor och på det stora hela så var det ett golv som förfulade din bostad - hur mycket du städade och hur mycket vatten du än använde så tappade golvet sin lyster direkt efteråt ändå.

Du hade först planer på att låta din golvläggare genomföra en golvslipning, men det visade sig vara omöjligt. Golven hade slipats för många gånger och din golvläggare hade, helt enkelt, inte möjlighet att erbjuda denna - annars väldigt bra - möjlighet. Läs mer om golvslipning här.

Nya golv således; frågan är hur du ska hantera dessa? Hur ska du sköta dina nya trägolv så att de inte går samma dystra öde tillmötes som dina förra golv? Du rådfrågar din golvläggare och han ger några värdefulla tips.

Tips för att bevara skönheten i trägolv

  • Vatten: Vi nämnde att du använt mycket vatten på dina gamla golv. Det var en del av felet och en stor del av förklaringen till varför fläckar syntes. Ettträgolv behöver ytterst sällan torkas av med vatten - det räcker ofta med dammsugning. Då golven väl behöver torkas av så ska moppen vara fuktig - den ska inte vara blöt. Nya trägolv är lite mer vattenresistenta, men för den saken skull så ska du inte överdriva mängden av vatten. Fuktigt mopp - inte blöt, det är tumregeln att följa.
  • Rengöringsmedel? Du behöver inga starka kemikalier då du väl ska torka av dina trägolv. Vanlig grönsåpa räcker.
  • Solljus: Precis som gällande allt annat så kan solen även bleka ett golv. Det gör att den del som ligger nära fönster kan bli ljusare och således skära sig mot den mörkare delen som ligger längre bort. Vid starkt solljus så kan du med fördel ha dina persienner neddragna.
  • Underhåll: Att ett golv nöts ut är inte så konstigt. Du går på det, du ställer tunga möbler på ytan och du kanske tappars saker som skadar ytan. Har du barn eller husdjur så blir slitaget ännu högre. Val av ytbehandling är viktigt och detsamma att anpassa valet efter slitaget i varje enskilt rum. I hall och kök kan man välja lack som skyddar bäst - även barnrummet kan inkluderas. I andra rum - vardagsrum och sovrum - kan man välja exempelvis olja som är en varmare, mer harmonisk ytbehandling. Låt en golvläggare applicera denna. Se även till att med viss regelbundenhet - om kanske var sjätte år - kontakta samma golvläggare frö en golvslipning.
11 Jun 2018

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.